Почитаме света Екатерина

Архив Пловдив

24-11-2011, 06:55

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

На 24 ноември за имен ден ще почерпят Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин.

Паметта на света Екатерина се чества на 24 ноември от всички православни в света с особено благоговение и тържественост.
Славата на тази мъченица била велика и в древността. Павла, знаменита римлянка, основала манастира във Витлеем през 386 г., посветила храма в него на мъченица Екатерина. Родена на остров Кипър, в Саламинската планина, откъдето заминала в Александрия, била по светите места в Йерусалим, пред яслите във Витлеем дала обет за девство и получила пръстен от Христа.

В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й.

На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия и медицина. Света Екатерина била изключително красива и умна. Един скитник й разкрил мъдростта на християнството. Загинала заради вярата си едва на 18 години.
В този ден жените месят бяла погача намазана с мед и я раздават цялата – за здраве. Според преданията така ще се избавим от шарка в началото на сезона на тези болести, а Света Екатерина ще ни закриля.

Службата и църковните песнопения, съставени в нейна чест, са от дълбока древност. През IX век известният християнски песнопеец Теофан Никейски и един неизвестен монах на име Вавил написали много песни в чест на великомъченица Екатерина, които днес православната Църква пее, в деня на нейното представяне.

На 24 ноември за имен ден ще почерпят Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин.