Йордан Иванчев триумфира в Пловдив след Холандия

Архив Пловдив

29-11-2011, 08:00

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Две от книгите на един от най- успешните български писатели Йордан Иванчев, ще представи на 2 декември

„Солон рече” и „Цветовете на ужаса” – две от книгите на един от най- успешните български писатели Йордан Иванчев, ще представи на 2 декември издателска къща „Летера”. Артпразникът е от 17.30 ч. в читалище „Възраждане”. „Солон рече” е модерен разказ на античната мъдрост. Или обяснява как се „живее на ръба” в днешно време. Рисува „един художествен свят, в който човек е разломен, похабен и отдавна непринадлежащ на себе си”, обобщава критикът Здравко Дечев.

„Цветовете на ужаса” пък е антиутопия, която разтърси литературната сцена на Европа. В този роман хлябът не стига, а къшей от него струва човешки живот. Животът пък е игра-преследване, в която препятствията се създават от липсата на какъвто и да било човешки дух. Романът обрисува последиците от тоталитарната държава – една разпаднала се, неуправляема и неуправлявана от никого държава, място, където цари негово величество Хаосът. Единствено е останала надеждата за бягство – но какво бягство – къде, при кого? Бягството на героите е като пътуване през царството на ужаса – бягаш от един кошмар, за да попаднеш в друг. Изведени са конкретни проблеми на българското битие от прехода: докъде води безкрайното ни търпение, имаме ли шанс като народ и държава, обясняват издателите.

Йордан Иванчев получава международна известност именно с романа си „Цветовете на ужаса“, с изключителен успех в Холандия с над 5000 продадени екземпляра и близо 200 представления по драматизацията му. Автор е на разкази, повести и романи – „Навикът да живееш“, „Млади и добре опаковани“, „Красив като смъртта“ и др. Романът му „Семейни подробности от края на седмицата“ е преведен на руски и чешки език. Негови са сценариите на игралния филм „Съдията“, както и на редица детски анимационни филми.