Квадратни картини в галерия „Аспект”

Архив Пловдив

29-11-2011, 08:16

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Проф. Валентин Колев поднася изключително приятна изненада – след дълго отсъствие

Проф. Валентин Колев поднася изключително приятна изненада – след дълго отсъствие, своя самостоятелна изложба в галерия „Аспект” – на 29 ноември, от 18 ч. Той е един от водещите професори в Националната художествена академия, бивш заместник-ректор, един от доайените в областта на съвременната българска живопис.

И макар да е роден в Пловдив, името му по-скоро се свързва с плевенската живописна школа. На почитателите под тепетата прави впечатление, че той доста рядко представя изкуството си в родния град. Асистентката на професор Валентин Колев Здравка Василева ще говори на вернисажа на своя преподавател. Фон на церемонията ще бъдат картините му - малък квадратен формат.

Различни като отношение и чувствителност, работите са обединени от сериозния и аналитичен подход към живопистта, която не толкова изобразява, а изразява; формата и условните пространства, и композиции са само повод за обработване на картинната повърхност, наслагване на слоеве – топло, студено, тъмно, светло, отнемане и отново напластяване, докато се изгради една сложна и богата живописна материя. 21 творби ще подреди в галерия „Аспект”.