Избрани Новини
Никулден - рецепти с риба, предложени от ПловдивУтре
По стара българска традиция, на Никулден се приготвя риба. Ето няколко идеи от ПловдивУтре за това как да приготвите най-вкусната вечеря днес
По стара българска традиция, на Никулден се приготвя риба. Ето няколко идеи от ПловдивУтре за това как да приготвите най-вкусната вечеря днес.
Продукти за Шаран на фурна със зеле и ориз
шаран - 1 бр.
кисело зеле – 1/2 зелка
олио – 1/ 2 ч. ч.
ориз – 1 к. ч.
сол
черен пипер
масло – 3 с. л.
лимони – 1 бр.
Приготвяне
Изчистеният и измит шаран се посолява и намазва с лимоновият сок.
Киселата зелка се нарязва на ивици и се запържва в олиото до омекване. Прибавя се ориза и 1ч. ч. гореща вода. Сместа се задушава до поемане на водата. Поръсва се с черен пипер и се изсипва в тавичка.
Отгоре се слага шарана, който се полива с разтопеното масло. Добавя се 1/2 ч. вода.
Скумрия с ароматни треви и лимон, запечена във фолио
Продукти:
- по една риба на порция
- краве масло
- 1 лимон
- магданоз, босилек, копър - по една връзка
- 2 супени лъжици каперси
- сол и черен пипер - на вкус
Приготвяне:
Всяка рибка се разцепва по дължина без да се срязва докрай на две.
Измива се със студена вода и разрезът се подсушава.
Кравето масло се размачква с част от накълцаните на ситно ароматни треви и със сока от лимона.
Всяка рибка се намазва със сместа отвън и отвътре.
В разреза се поставят каперси( могат да се заменят с дафинов лист) и тънки кръгчета лимон.
Всяка рибка се загъва плътно в двойно фолио.
Пече се във фурна загрята до 200 градуса по Целзий за 30-40 минути.
Поднася се гореща, украсена с резенчета лимон и стръкчета ароматни треви.
Продукти за 4 човека:
осем броя средно големи филета от рибата;
две лъжици царевично брашно;
една глава ряпа;
глава червено цвекло;
два големи моркова;
два лимона;
олио, оцет, сол;
лъжичка настърган хрян/ може и готов от магазина/
Приготвяне:
Филето се овалва в царевичното брашно, в което е разбъркана солта. Оставя се да престои около половин час. През това време приготвяме салатата.Почистваме зеленчуците добре, измивамеги и ги настъргваме на най- едрата част на рендето.Веднага ги разбъркваме с лъжичка хрян и добавяме олио, оцет или лимон,/ според вкуса/, и сол.Покриваме салатата с капак и я оставяме да поеме от подправките. След това изпържваме филето до зачервяване от двете страни. Отцеждаме на хартия. Поднася се със салата и нарязани филийки лимон.Ястието е леко, витаминозно и в същото време по съдържание може да съперничи на месото.
Ако желаете, можете да приготвите един бърз сос за рибата. Необходими са ви 3-4 печени чушки, нарязани, 4 глави лук, една глава чесън, нарязан на ситно,домати от буркан, сол, кафена лъжичка захар, половин лъжичка черен пипер на прах.
Приготвяне на соса:
Запържвате леко чушките,прибавяте нарязания на шайби лук,чесън. Прибавяте пасираните домати от буркана. Слагате кафена лъжичка захар, сол на вкус и черен пипер.Когато сосът се сгъсти леко , изваждате и сервирате в сосиера. Рибата върви много с бяло вино !
Да ви е сладко !
Любопитно :
Белият толстолоб е сладководна риба от групата на внесените и аклиматизирани у нас „растителноядни риби“ от семейство Шаранови. Родината ѝ е Далечния изток. Достига относително големи размери и тегло до 20 кг.Живее в горните слоеве на водата и се храни развиващия се там планктон.
Топ Новини