Лепа Брена, Ванеса Мей и Мария Илиева изпитаха меломаните с паралелни концерти

Архив Пловдив

06-12-2011, 16:07

Автор:

Елза Парини, ВарнаУтре

Всичко от Автора

Сръбски фолк, японска класика и български поп се състезаваха за любовта на феновете в София тази седмица

За една седмица си припомнихме какво ни топлеше по времето на комунизма, как се възхищавахме на съвременното звучене на цигулка в началото на демокрацията и колко горди можем да сме с най-голямата си поп звезда.

В последните дни три от емблематичните зали на София приютиха звезди от различни жанрове.

Сръбската фолк фурия Лепа Брена провлачи токчета по чисто новата сцена на Арена Армеец.

Като истинска милионерка тя кацна с хеликоптер пред залата, това е любимият й начин на появяване.

Да ви кажа, нищо ново под слънцето. За концерта на Мадона в Ница преди 3 години с вертолет пристигна и сър Елтън Джон. Той кацна на самия стадион, придружаван от съпруга си Дейвид Фърниш и кмета на Ница. Но да се върнем в София.

Лепотицата изненада феновете с визия ала Лейди Га Га, странни очила, футуристична корона и ексцентрична рокля. Шокираща приумица предвид възрастта на фолк ветеранката.

Другата изненада за феновете беше доста промененият стил на песните. Старите песни прозвучаха с нови аранжименти и почти беше невъзможно за върлите „сърбомани” да познаят любимите си „Бели се, бели, мой бели бисеро", "Ти си мой грех", "Луда за тобом". Песните от новата тава на госпожа Брена пък бяха издържани в рокаджийска стилистика и изумиха публиката, която трудно преглътна музикалния завой на легендата. Явно обаче даже и в Сърбия чалгата вече не е на мода.

Във ВИП сектора на залата не се забеляза премиерът Бойко Борисов, който се очакваше да дойде. По сценарий Лепа Брена трябваше да изпее около 24 парчета. Някъде към 18-ото обаче се получи тотален карък с озвучаването.

Микрофонът на звездата включваше, когато си поиска. Слушалките, с които слушаше оркестъра, също имаха свое мнение кога да работят. Така се стигна до положението тя да пее на сляпо.

Звездата обаче показа, че се справя блестящо и с най-инфарктните ситуации. Когато гафовете със звука продължиха и след 22-ата песен, тя побесня толкова, че това се забеляза и на видеоекрана. „Момчета, какво става?”, отиде тя при бенда си.

Гранд дамата на югофолка на бърза ръка съкрати половин час от концерта си и го завърши с няколко биса на песента „Четири године”.

Другото музикално събитие на седмицата трябваше да бъде концертът на цигуларката Ванеса Мей. Заварената дъщеря на Васко Василев обаче завихри лют скандал.

Тя закъсня за концерта си с час и половина и разочарованите меломани я освиркаха и напуснаха концерта демонстративно.

Събитието бе в НДК, организаторите твърдят, че цигуларката им въртяла номера и капризничела непрестанно, навсякъде по медиите се обясняваше колко зла и капризна била тя. Стигна се и до заплахи със съд за знатната японка.

Истината обаче май е друга.

От наши достоверни източници научихме, че твърденията на промоутъра за изрядно изпълнение на условията по договора с музикантката не са напълно верни.

Причината за закъснението на Ванеса Мей е далеч по-различна от капризи и непрофесионализъм.

По договор промоутърът е трябвало да възстанови стойността на самолетния билет на звездата преди началото на концерта. От фирмата обаче се оказали с празни джобове и не можели да съберат нужната сума.

Започнали молби и уговорки да стартира концерта, а после ще оправят парите за самолет.

Мениджърът останал непреклонен – Концертът няма да започне, докато не се изчистят всички условия по договора.

Така до последно са се събирали пари за превоза на гостенката от страната на изгряващото слънце. След като в крайна сметка се намерили парите, тя тръгва от хотела към залата за концерт.

Май госпожица Мей няма вина за скандала, но организаторите умело крият вината си и приписват всичко на гърба на виртуозната цигуларка.

Та, ако се стигне до съд, както заплашва Гани Куршумов от фирмата организатор, ще излезе наяве истината, но засега всичко е прах в очите на почитателите и на гърба на Ванеса Мей.

Тези, които избраха да гледат концерта на Мария Илиева, нямат от какво да се оплачат, напротив.

Изрядна организация, перфектен саунд, бляскаво шоу и най-добрата музика, произведена в България, видяха гостите в зала Фестивална.

Стилна и изискана Мария Илиева доказа, че за 10 години „лунен сън” не е спала, а се е усъвършенствала и заслужено е постигнала любовта на хиляди фенове и признанието на колеги, критици и журналисти.

Най-успешният солов и независим изпълнител на България доказа, че за професионализма и таланта няма невъзможни неща, не съществува криза и отчаяние. А напротив, безспирна борба за любовта на феновете и ценителите на истинската музика.

През последните години Мария Илиева се грижи сама не само за своята кариера, но и за тази на още няколко млади изпълнители от нейния лейбъл „Стерео стая”.
Криста, Мона, B.O.Y.A.N. са най-изявените артисти на най-очарователния продуцент.

Пожелаваме все повече такива стойностни музикални събития!

Не искаме да чакаме още 10 години до следващия такъв концерт като този на Мария Илиева.

За да е всичко това възможно, всеки от нас трябва да си купува песните и албумите. Безплатното сваляне от торент сайтове и др. е кражба от труда на музикантите и се нарича пиратство!

А пиратството се преследва от закона!