България се оттегля от „Бургас-Александропулис”

Новините

07-12-2011, 15:35

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Министърът на финансите Симеон Дянков увери, че няма опасност България да понесе финансови санкции заради оттеглянето си от проекта за нефтопровод "Бургас-Александруполис"

България се оттегля от проекта за нефтопровод "Бургас-Александруполис", защото то е финансово неизгодно.

Това реши кабинетът на редовното си заседание, пише Дневник като цитира министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на финансите Симеон Дянков. Според вицепремиера анализите сочат, че петролопроводът не може да бъде реализиран по параметрите от договора, подписан през 2007 г.

България предлага тристранното междуправителствено споразумение с Русия и Гърция да бъде прекратено по взаимно съгласие, а в случай на невъзможност да се постигне такава договорка, българската страна се оттегля самостоятелно след изтичане на 12-месечен срок. Страната ни ще изпълни финансовите си ангажименти към партньорите си, каза Дянков. Министерският съвет е приел днес постановление, с което ще увеличи капитала на българския акционер в  проектната компания с 12.8 млн. лв, колкото е размерът на българския дълг. 

Дянков увери, че няма опасност България да понесе финансови санкции заради оттеглянето си, тъй като страната е работила над една година в  проектната компания и с изчистване на задължението си ние няма да дължим пари.

Преди месец екоминистерството одобри доклада на инвеститора"Транс Болкан пайплайн за въздействие върху околната среда. Русия притежава 51% от в дружеството, а България и Гърция си поделят по 24.5%. Проектната компания беше основана през 2007 г. като разчетите сочеха, че след изграждането на тръбата през нея ще преминават по 35 млн. тона петрол годишно като очакваната печалба за България се изчисляваше на 35 млн. долара годишно.

Идеята беше с новото съоръжение да се намали трафикът на танкери през Босфора и Дарданелите, но в същото време нараснаха опасенията на българските черноморски общини за влошаване на  екологичната среда в курортите. Преди време Поморие с референдум каза „не” на проекта