Спомен за Джон Ленън

Архив Пловдив

08-12-2011, 12:22

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

На 8 декември 1980 година Джон Ленън е прострелян фатално на прага на дома си в Ню Йорк

На 8 декември 1980 година Джон Ленън е прострелян фатално на прага на дома си в Ню Йорк. Още приживе легендарният съосновател на групата "Бийтълс" се превръща в символ на цяла една епоха. Повече от три десетилетия след смъртта му, неговата слава не стихва и песните му продължават да се пеят.

Името на убиецът е Марк Дейвид Чапман. При полицейските разпити той споделя, че книгата "Спасителят в ръжта" го е вдъхновила и мотивирала. С фаталния изстрел е искал да стане известен.

Бившият член на Ливърпулската четворка излиза от
апартамента си заедно със съпругата си - японската художничка Йоко Оно, за да отиде в звукозаписното студио. Чапман се среща с тях, здрависва се с Джон и дори му подава албум за автограф.

По-късно убиецът причаква Ленън и стреля 5 пъти в него. Тогава изпълнителят е на 40 години, а на 9 октомври тази година щеше да навърши 71 години.

Всяка година многобройните почитатели на певеца се събират, за да почетат паметта му в в сектор на Сентрал Парк, наречен "Strawberry Fields", по името на песента на "Бийтълс" "Strawberry Fields Forever". Това се случва веднъж на рождения ден на легендарния изпълнител и веднъж на датата, която бележи смъртта му.