Пазарът на недвижими имоти у нас - сред най-закъсалите в света

Новините

10-12-2011, 22:24

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Докато британските инвеститори изпитват трудности на българския пазар за недвижими имоти, руснаците продължават да са най-големият купувач на крайморски апартаменти

Най-популярният  британски финансов сайт „This is Money” нарежда  българския пазар за недвижими имоти сред 8-те най-закъсали

през  последните години. Наши съдружници по неволя  са Ирландия, Испания, Гърция, САЩ, Унгария, Кипър и Португалия. Тези доста различни по икономическа мощ и развитие страни са обединени от простият факт, че са популярни дестинации за гражданите на Острова и  тях  за последните  три години цените на имотите  са паднали драматично – в някои страни  до  60-70%, пише Bulgarianews.  

Своеобразната класация отразява интересите на  британските инвеститори и обикновени  купувачи и стреми да ги ориентира  доколко си  струва сега  да  придобиват  имоти  в тези страни. Затова и заглавието на публикацията е: „Осемте страни с най-закъсали пазари на недвижими  имоти,  можете ли да вземете имот изгодно?”  Експертите изготвили класацията препоръчват на  евентуалните купувачи преди да тръгват към сделки  с  имоти да анализират дали съответните пазари  са достигнали ценовото дъно, както и да обърнат внимание на  следните показатели: Качество на имота, наличие на финансиране/  можеш  ли да получиш изгоден ипотечен кредит/, местоположение и инфраструктура, перспектива за поскъпване на имотите и  наемите. Несигурност в някои от тези показатели би трябвало да е червен сигнал за инвеститора.  Например, за Гърция се твърди, че евентуалното й  излизане от еврозоната и връщане на драхмата ще свали цените на имотите с  нови  50 на сто.  За Кипър се казва, че местните власти и банки са недружелюбно  настроени към купувачи от чужбина.  В  Португалия е добре да  се купуват  перспективни ваканционни имоти по крайбрежието и да се избягват големите градове, където правителствените  мерки за икономии свалят цените на недвижимостите. В Испания, където цените са паднали за три години с 60 на сто и има  свръх предлагане, банките са готови да предоставят  100% кредитиране,  за да се отърват от заложени имоти.  За  България  пише, че се очаква цените на недвижимите имоти  да паднат още в близките месеци.  Много британски и ирландски инвеститори в момента са хванати в капана на един пазар където е трудно да дойдат наематели, а в същото време се увеличават проблемите  им около собствеността , твърди „This is Money” .
Преди дни  популярният руски сайт „Лента.Ру” публикува  статистика,  която отрежда първо място на България  сред руските граждани,  които купуват в чужбина   второ жилище. В тази класация нашата страна държи дял от  15 на сто  и изпреварва  други традиционни пазари за руснаците като Испания , Германия и Черна Гора. Най-търсени от руските купувачи  са имотите край Черно море, където апартамент от 50 квадрата се предлага за около 40 хил.евро. Сродни имоти в Турция са струват 45-50 хил. евро, а в Италия -75 хил.евро, твърди „Лента.Ру.”