Осъдиха депутат от ДПС на 5 г. Ефективно!

Новините

12-12-2011, 23:01

Снимка:

в. "24 часа"

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Съучастникът му получи 4 години

Депутатът от ДПС Митхат Табаков получи днес присъда

от пет години лишаване от свобода. Според Софийския градски съд той е виновен по обвинения за престъпление по служба.

Според прокуратурата през 2009 г. като кмет на община Дулово Табаков е сключил неизгоден договор за изграждане на ВиК мрежа по проект на Оперативна програма „Околна среда". Общата сума на сключения договор е над 28 млн. лева, а щетите за общинския бюджет са на стойност близо 11 млн. лева.

Освен Табаков, подсъдим е и Алтан Чаушев, който по това време е бил член на Общинския съвет в града. Той също беше признат за виновен от съда и получи четири години затвор. Табаков и Чаушев получиха и съответно шест и пет години забрана да заемат държавни или обществени длъжности.

Чаушев, е участвал в назначена комисия по Закона за обществените поръчки, като е убеждавал другите членове на комисията да сключат договор с определена фирма.

Табаков е подсъдим и по друго дело, по което обвинителният акт бе внесен на 14 октомври тази година от Софийска градска прокуратура.

Депутатът от ДПС е обвинен във вземане на подкуп в особено големи размери. Според обвинението от октомври 2004 г. до 19 ноември същата година в Дулово и Силистра Табаков поискал и приел парична сума в размер на 10 000 лева от управителя на "Водоснабдяване и канализация" ООД гр. Силистра Петко Горбанов.

Табаков получил парите по собствената си банкова сметка, за да сключи договор с ВиК ООД гр. Силистра за изпълнение на обществена поръча с предмет "Дълбок сондаж и подмяна на уличната водопроводна мрежа на село Вокил, изследване на мрежата".

Преди седмица стана ясно още, че Митхат Табаков заедно с колегата му от групата на ДПС Гюнай Сефер е обвиняем и за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

Наложена им е мярка за неотклонение "подписка" и ограничение да напускат страната.

В периода октомври-ноември 2006 г. чрез използването на документи с невярно съдържание, те са получили в Дулово без правно основание 373 723.87 лева от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД.

По това време Сефер е областен управител на Силистра, а Табаков - кмет на Дулово.

При разследването станало ясно, че само за първите 6 месеца на 2009 г. Табаков е разиграл около 300 хиляди лева в казиното, а Сефер - 600 000 лева, писа преди време "24 часа". И ако за Сефер може да се намери някакво обяснение - имал е бизнес, преди да стане депутат, произходът на парите на Табаков не е ясен. Освен това било разкрито, че в личната сметка на Табаков са били преведени над 1,3 млн. лв. през последните години от мандата му като кмет. Табаков е кмет от 2003 до 2009 г. По това време заплатата му не е надвишавала 2000 лв. В искането за снемане на имунитета му бе посочено, че законните му доходи като кмет през 2004-2008 г. са били общо 73 000 лв. Огромната сума в личната сметка е била вкарана от физически и юридически лица, но имената на донорите се пазят в следствена тайна. Със сигурност обаче Табаков не е заявил тези суми в декларациите си до Сметната палата и данъчните. Към 31 декември 2008 г. той има къща в Дулово с разгъната застроена площ 140 кв. м, която наследил през 1988 г. Декларира и 2 коли - мерцедес и пежо, купени през 2008 и 2007 г. съответно за 80 000 и 17 000 лв. По това време има налични 35 000 евро, а съпругата му Нигяр Табакова - 20 000 евро. Екскметът изтеглил и кредит от 35 000 евро през 2008 г. Прокуратурата предполага, че огромна част от тези 1,3 млн. лв. са от рушвети - едно от досъдебните производства срещу Табаков е образувано за подкупи. Те обаче едва ли могат да бъдат доказани след толкова години. Но при всички случаи от него ще се търси най-малко отговорност за пране на пари, попълване на невярна декларация пред Сметната палата и укриване на данъци.