Лисици нападнаха кокошките в крайните квартали на Велико Търново

Новините

14-12-2011, 17:38

Снимка:

alaska-in-pictures.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Хищниците непрекъснато излизат между блоковете и ровят в кофите за смет, но най-вече изчезват кокошките на търновци

Лисици превзеха крайните квартали на старата столица.

Всеки един от живеещите в тези квартали е виждал поне веднъж лисица, съобщи ТВ7.

Хищниците непрекъснато излизат между блоковете и ровят в кофите за смет. Много хора от крайните квартали пък отглеждат кокошки край блоковете. Най-вероятно те привличат хищниците в града. Някои от курниците вече са празни, заради набезите на лисиците.

За да опазят животните си, хората вземат по няколко кучета. Стопаните им обаче се притесняват да не хванат бяс, ако лисиците са болни. Според ловците популацията на лисици тази година е много голяма. Това е и причината през зимните месеци дивите животни да влизат в града.

Според европейско изследване 60% от лисиците пренасят поне една зараза, която може да доведе до летален изход. От контейнерите за смет пък болестите могат лесно да влязат в домовете. Най-често това става чрез пуснатите да се разхождат на свобода кучета и котки.

Лисицата не е защитено животно и затова отстрелът и е разрешен на 200 м. от границите на града. Според ловците обаче издаването на разрешителни на дружинките тази година е силно ограничено. Лисиците са напаст и в други европейски градове, като Лондон, Берлин, Цюрих и дори Ватикана. Само в Берлин, сред шума и хората живеят над 1600 лисици.