Здравната доктрина на космическия българин Петър Димков

Мисия Варна

15-12-2011, 16:54

Снимка:

petardimkov.com

Автор:

ДРУМКА ХРИСТОВА

Всичко от Автора

Варненци да гледат често и продължително морската вода и хоризонта, за да имат силно зрение, съветваше Петър Димков

125 години от рождението на ЛЕЧИТЕЛЯ е поводът, който събра днес в зала "Варна" на Общината ценители и последователи на Петър Димков.

Темата на кръглата маса беше "Петър Димков и българските народни лечителски практики".

Да дава съвети на здравите и да лекува болните - това е житейската му мисия, която той изразява с думите: "Всички хора са ми братя и аз ще се грижа за тях".

Неговата здравна доктрина се съдържа в правилата, които всеки от нас би трябвало да следва, за да има един век здравословен живот.

Накратко: пазете се от простуда, от преяждане, от преумора и от падане. Следвайте триединната хармония - със себе си, с хората, с космоса. Така човек може да живее живота, който му е даден, в здраве и в хармония с природата.

Петър Димков е бил във Варна в продължение на половин година като командир на Осми Приморски полк. Негова е заслугата за построяването на портала в памет на славните български воини, както и Парк-паметника "Владислав Варненчик".

Той обичаше България и българите. На варненци препоръчваше да гледат често и продължително морската вода и хоризонта - "моряците затова имат силно зрение", казва Лечителят.

Петър Димков е предвестник на новата духовна култура. Неговите правила за здравословен живот са послания от бъдещето, а нашият дълг е да ги предадем на идните поколения.

В кръглата маса на тема "Петър Димков и българските народни лечителски практики" днес участваха Емилия Петкова - директор на Парк-музея "Вл. Варненчик", доц. д-р Лидия Петрова - завеждащ Етнографския музей, Тодорка Стоянова от Музея за история на медицината, д-р Искра Капинчева - хомеопат, Свилен Лапаков - специалист по натурална медицина, академик Христо Маджаров - писател, Галя Маджарова - писател, Димитър Димитров - рехабилитатор, Кристияна Димчева - от регионалната библиотека "Пенчо Славейков", Силвия Ламбова - от Парк-музея "Вл.Варненчик".