Търговският регистър ще е публичен още година

Новините

16-12-2011, 09:30

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Информация за фирмите в Търговския регистър да се получава след регистриране и само притежателите на електронен подпис или специален цифров сертификат могат да я ползват

Достъпът до търговския регистър да остане свободен поне още една година, предвижда проект за промени в Закона за търговския регистър, внесен от депутати от ГЕРБ, съобщава „Труд”.

По сега действащия закон от 1 януари информация за фирмите ще се получава след регистриране и само притежателите на електронен подпис или специален цифров сертификат могат да я ползват. Мотивите бяха “контролиране и проследяване на потребителите”.Процедурата за достъп трябваше да бъде уредена с наредба, която още не е написана, а софтуерът на Агенцията по вписванията, която поддържа регистъра, не е преработен, обясни пред “Труд” един от вносителите на проекта за отлагане - депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

“Регистрираният достъп може и изобщо да отпадне”, заяви Радев и обясни, че чрез отлагането ще се даде възможност да се обмисли дали няма други варианти за защита на личните данни на собствениците и управителите на фирми. Радев беше един от авторите на идеята за ограничаване на свободния достъп до пълната информация за фирмите. Мотивът бе, че стават много кражби на компании и затова трябва да бъдат защитени личните данни на търговците. Законът в момента предвижда малка част от данните за фирмите да са общодостъпни - например съдържанието на удостоверение за актуално състояние.