Плевнелиев с най-скъпата предизборна кампания, Витков - с 200 лева

Новините

17-12-2011, 10:22

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 17 декември

Най-скъпата президентска кампания е на спечелилия вота Росен Плевнелиев.

Той е похарчил 1,8 млн. лв., публикуваха днес на интернет страницата на Сметната палата, съобщава „Труд” като се позовава на публикуваните вчера от Сметната палата отчети на партии коалиции за вота. Най-малко средства е похарчил независимият кандидат за президент Светослав Витков. Неговата кампания премина основно в социалната мрежа "Фейсбук". Той е събрал 220 лв от дарения, от които 100 лв. е дал председателят на инициативния комитет Андрей Бояджиев.

Кандидатпрезидентската двойка на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов са похарчили 1 583 967 лв., от които близо 1.55 млн. лв. са от банковия заем, който партията изтегли за финансиране на кампанията. Кандидатите на БСП не са отчели дарения. Независимият кандидат за президент Меглена Кунева е разчитала само на дарения, за да финансира кампанията си.

Тя е взела 220 парични дарения и 30 под формата на безвъзмезден труд. Кандидатите на "Атака" - Волен Сидеров и Павел Шопов, са похарчили 687 452 лв. за кампанията си, които са изцяло от държавната субсидия на партията. 343 632 лв. общо е струвала кампанията на кандидата на коалиция "Съюз на десните сили" Румен Христов, като средствата са дошли само от държавната субсидия на СДС.

Нито другите партии, участващи в коалицията, нито самите кандидати за президент и вицепрезидент са финансирали участието в изборите. Дарители няма. Независимият кандидат за президент и обвиняем по делото "Октопод" Алексей Петров е финансирал сам кампанията си с 204 600 лв. Кандидатът му за вицепрезидент Николай Георгиев е помогнал с 9500 лв.

Шест партии и над 700 инициативни комитета и местни коалиции не са подали в срок отчетите си пред Сметната палата за предизборните кампании тази есен.
Според справката на одиторите за местните избори отчети са подали 183 инициативни комитета и 411 местни коалиции. В същото време такъв отчет са пропуснали да дадат 531 инициативни комитета и 194 местни коалиции.

От регистрираните във вота за общински съветници и кметове - 70 партии и една коалиция, отчети не са подали шест формации - Българска национално-радикална партия, Българска социалдемокрация, Вот-Консерватори, Политическа партия Солидарност, Политически клуб Екогласност, Политически клуб Тракия.