Медена коледна къщичка

Архив Варна

17-12-2011, 23:27

Автор:

СЛАВЯНА СОФТОВА

Всичко от Автора

Рецепта за медена коледна къщичка

Славяна Софтова е преподавател по английски език.

Ако ви се струва позната, то значи или сте били неин ученик в известна езикова школа във Варна, или сте гледали как тя прави торта с емблемата на предаването в ефира на БНТ. Всъщност в БНТ е и скромният опит на Славяна като репортер. Нооо, старите навици не се забравят! Когато видяхме нейното коледно творение на профила й във Фейсбук, помолихме да разкаже за читателите на Варнаутре.бг как сами да направят това вълшебно рождественско бижу. И отговорът не закъсня - ясен, точен и забавен!

Ето го:

Една ухаеща на меденки къщичка, подобна на тази, съблазнила Хензел и Гретел, създава неповторима коледна атмосфера в дома. Да не говорим, че в украсяването й могат да се включат и децата и да си направите една семейна вечер - нещо, което май отдавна сме забравили.

За коледната къщичка можете да използвате любимата си рецепта за меденки.

Аз използвах тази:
1 1/2 ч.ч. мед
1 1/2 ч.ч. масло
8 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
4 ч.л. смлян джинджифил
4 ч.л. канела
1 ч.л. смлян каранфил
1 1/2 ч. ч. кафява захар
2 големи яйца

Правите тесто, като разтопявате меда и маслото, в тях добавяте разбитите яйца и захарта, а после и останалите сухи съставки, смесени и пресяти. Тестото трябва да престои в хладилник поне 30 минути. На мен това количество ми стигна за къщичката и за още 3 тави меденки. :)))

След това идва забавната част! Разточва се тесто с дебелина около половин сантиметър и от него с помощта на шаблони се изрязват стените и покрива на къщичката. Шаблоните взех от тук. Пекат се около 15-тина минути на 175 градуса в тава, покрита с кухненска хартия.

След като изстинат хубаво, можете да започнете да "зидате". Вместо хоросан аз използвах "роял айсинг", който се приготвя от 4 белтъка и 4 ч.ч. пудра захар. Разбиват се с миксер докато стане пухкава и лепкава смес. С нейна помощ залепете първо стените една към друга, като ги подпирате с буркани или други
тежести, за да не се разместят.

Когато стените залепнат добре (може да ги оставите да съхнат и цяла нощ), залепете и покрива.

Накрая идва ред и на най-приятното - декорирането. С "роял айсинг" можете да нарисувате различни мотиви, а също и да залепите по къщичката бонбони, бисвитки и други красоти. Дайте воля на фантазията си!

P.S. Kак украсих меденките - стъпка по стъпка.

Първа стъпка - направете глазура от белтъци и пудра захар - 1 ч.ч пудра захар на 1 белтък. Оцветете я в различни цветове с хранителни бои.

На една от снимките виждате материалите и инструментите.

С шприц или пош направете кант от бяла глазура.

Запълнете с цветна глазура и тънка четка за рисуване.

Интересен ефект се постига с клечка за зъби - направете чертички през бялата и червената глазура. Ако накапете точки с бялото и после минете през тях една права линия с клечката, ще се получат сърчица.