Почина кубинската певица Сезария Евора

Новините

18-12-2011, 17:05

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Босата Дива, както я наричаха всички, починала на 17 декември на родния си остров Сао Висент, Кабо Верде.

На седемдесетгодишна възраст почина певицата Сезария Евора, наричана още "Босоногата дива".

Евора си отиде в родния си Кабо Верде, където през последните години се занимаваше с благотворителна дейност.

Певицата е номинирана за "Грами" 5 пъти и е двукратен носител на приза. През 2005 и 2009 г. тя изнесе концерти и в България, припомня Дневник.

Евора започва земния си път на 27 април 1941 г. в Миндело - най-голямото селище на о. Сао Висенте.

Откакто се помни, Сезария пее морна - музикална форма, дълбоко асоциирана с културната традиция на островната група Зелени нос. Морна е своебразна смес от африканска перкусия, португалско фадо, бразилска мондина и британски моряшки песни.

Още когато е съвсем млада, гласът и красотата й привличат вниманието. Но щастливата й звезда изгрява едва когато започва своите 50 години – тогава вече става позната на целия свят.

Звездата на успеха на Сезария изгрява през 1988 г., когато френският продуцент с кабовердийски корени Жозе да Силва й предлага да запише албум в Париж. Тогава тя е на 47 години и не е посещавала никога Париж. Така се появява първият албум - La Diva Aux Pieds Nоus, за лейбъла Lusafrica. Критиката я приема възторжено – "тя принадлежи към глобалната аристокрация на певиците, които се изявяват в нощните клубове", пише за нея Le Monde.

През 1993 г. албумът й Miss Perfumado е издаден в Лисабон, а полицията трябва да осигури безпроблемното провеждане на концерта в театъра, където го представя. През 1995 г. тя е номинирана в три категории за награда "Грами" и за първи път прави турне в САЩ. На концерта й в Ню Йорк сред публиката са музиканти като Мадона и Дейвид Бърн.

През 1999 г. излиза албумът й Cafe Atlantico, записан в Куба с Оркеста Арагон, а аранжиментите са направени от Жак Мореленбаум. Тук тя пее за родния си град Миндело, пристанището на Сао Висенте.

Споделяла е, че най-голямата й мъка е, че не е срещнала голямата си любов, човека, предопределен да изживее живота си с нея. Но тъй като е бунтарка по душа, доста вироглава и свободолюбива, тя не желае да бъде обвързана с брак и любовни клетви. "Женена съм за музиката и песента е моят съпруг."