Зимата е сезон за лазерното подмладяване

Архив Пловдив

19-12-2011, 08:21

Автор:

Елза Парини, ВарнаУтре

Всичко от Автора

Силното слънце не позволява лазерни процедури през лятото, ето защо студените месеци на годината са най-удачното време за подмладяване на кожата с лазер.

Силното слънце не позволява лазерни процедури през лятото, ето защо студените месеци на годината са най-удачното време за подмладяване на кожата с лазер.

При цялото изобилие от места, предлагащи лазерни процедури, е трудно да се ориентираме, затова поговорихме със специалисти.

Обясниха ни, че за този тип процедури трябва да се доверим на квалифицирани дерматолози, работещи с качествени апарати с доказан произход и от световни производители.

Вече има много случаи на клиенти с лоши резултати от некачествени процедури, направени от неквалифицирани лица.

Съществуват най-общо два вида подмладяващи лазерни процедури, чрез които се постигат забележителни резултати. Неаблативен е методът на топлинно загряване в дълбочина, а аблативен е този, чрез който нежно се отстранява повърхностният слой на кожата. И двата метода на лазерно третиране имат за цел да редуцират дълбоките и да изгладят фините бръчки и белезите, да заличат следите от слънчево увреждане. Едновременно с това те омекотяват неравностите и белезите от акне, изсветляват пигментациите и редуцират стриите.

Неаблативен метод

В основата на този метод е процесът на ремоделиране на колагена, който е „гръбнакът” или структурната поддръжка на кожата.

С годините колагеновите връзки отслабват, кожата се отпуска и се образуват бръчки.

Един от лазерите, с който работят в модерна клиника във Варна, е Nd:YAG (infrared, 1064 nm) лазерът на Fotona, създаден на базата на последните технологични постижения , който осъщестява така нареченото Frac 3 третиране.

За разлика от другите технологии, тук се прилага 3-измерно и неаблативно обработване на кожата, чрез селективно и внимателно загряване на колагеновите структури. Този метод видимо подобрява вида, тургора и стегнатия вид на кожата, като едновременно с това изсветлява пигментациите, вследствие на слънчево увреждане. Това е безопасна и не-инвазивна процедура, често наричана „лифтинг през обедната почивка”

Как изглежда кожата след процедурата?

При повечето пациенти не се наблюдават видима промяна след процедурата. Посредством компютърен скенер цялото лице внимателно се обработва на малки участъци, чрез лазерни импулси. По желание може да се третира и шията. Процедурата е с продължителност около 30-45 мин и е подходяща за всеки тип кожа.

Колко процедури са необходими?

Така както една тренировка не е достатъчна за да се оформят и стегнат мускулите на тялото, така и за постигане на максимален резултат са необходими серия от няколко процедури - минимум 3-4 , с интервал от 4-6 седмици. Поддържащи процедури са препоръчителни за да се удължи процеса на стимулиране образуването на колагена.

След колко време ще има видим резултат?

Целта на процедурата е да се стимулира производството на собствен колаген, така че резултатите не могат да се появят мигновено. Промените се регистрират постепенно и се забелязват след няколко седмици, дори месеци. Разбира се, индивидуално се повлияват пациенти с различна възраст и здравословното състояние. В следствие на новообразуването на колагена може да се постигне до около 40% по-стегната кожа.

Аблативен метод

Изключителни резултати са регистрирани при процедури с другия вид лазер на Fotona , който се използва в най-модерната клиника във Варна -Er:YAG (infrared, 2940 nm). С него могат да се извършват няколко терапии, като най-актуална и ефективна е тази, използваща пикселирана или фракционирана светлина, приложима при: необходимост от пилинг, полиране на кожата (рисърфъсинг), възрастови именения, наличие на бръчки и отпусната кожа, неравности, лезии, кератози, невуси и др. Технологията много успешно повлиява белези от акне или други от други травми, както и стрии.

Има 3 типа аблативен пилинг:

Повърхностен пилинг - нежно полира повърхностния слой на кожата и й придава свеж и сияеен вид
Средно дълбок пилинг – изглажда епидермиса и отстранява последиците от слънчево увреждане. Бръчките се заличават чрез загрявяне на кожата в дълбочина.
Дълбок пилинг – полира, изглажда неравностите, белезите, бръчките, повлиява пигментациите, стяга и оформя овала на лицето, видимо освежава и подмладява.

След процедурата кожата е леко зачервена , но се възстаноява в рамките на 2-3 дни. През този период, както и след това е необходимо интензивно хидратиране. Резултатът е впечатляващ, няколко процедури могат да върнат годините назад.

Как работи Er:YAG (infrared, 2940 nm) ?

Светлината на Erbium: Yag лазерът „проявява афинитет” към водата, и енергия, в която тя се преобразува се абсорбира от водата в повърхностния слой на кожата.

Тази уникална способност и процесите, които тя провокира, буквално заличават следите от слънчево увреждане. Драматични са и промените, които се констатират в състоянието на бръчките, белезите от акне и стриите.

Време е за лазерно подмладяване!