Порочното кадруване в съдебната система влиза в януарския доклад на ЕК

Новините

19-12-2011, 16:12

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Неправителствените организации искат ЕК да се произнесе по прозрачността на процедурата, по която се прави сегашният избор за членове на инспектората.

Европейската комисия (ЕК) следи много внимателно процедурата по избор на членове на инспектората към Висшия съдебен съвет, заяви днес говорителят на комисията Марк Грей на редовен брифинг в Брюксел, цитиран от Дневник.

Той коментира още, че проблемът е поставян както в мониторинговите доклади на комисията, така и в писмо до правосъдния министър Диана Ковачева от миналата седмица. Говорителят на ЕК заяви, че очакванията са тези назначения да спазват изцяло принципите на прозрачност и предвидимост. Той напомни още, че ЕК многократно е изразявала позицията си в тази посока. Процесът по назначения в съдебната система и органите на управлението му ще присъства в януарския доклад на комисията.

Марк Грей потвърди, че ЕК е получила тази сутрин писмо от група неправителствени организации, които поставят проблема около избора. ЕК изрази позицията си преди българските власти, които все още не са коментирали исканията на организациите. Изборът на съдебните инспектори беше насрочен за извънредно заседание на парламента във вторник.

По-рано днес Българският хелзинкски комитет, Българският институт за правни инициативи, Съюзът на съдиите, Центърът за либерални стратегии, Институтът за развитие на публичната среда, Програмата за развитие на съдебната система, "Програма Достъп до информация" поискаха спиране на процедурата за избор на инспектори в инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Те са изпратили писмо до главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей, председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, с което настояват за промяна в Закона за съдебната власт и спиране на "формалната и непрозрачна" процедура  по избор на съдебни инспектори. Правната комисия в НС изслуша в четвъртък 12-те кандидати за съдебни инспектори без дебат.

Неправителствените организации искат ЕК да се произнесе по прозрачността на процедурата, по която се прави сегашният избор за членове на инспектората. Според писмото това може да означава, че става въпрос за задкулисни договорки и скрити обещания, както и за порочни политически влияния, които според тях имало опасност да  се пренесат в съдебната власт. Според неправителствените организации процедурата по избор на членове на инспектората трябва да бъде и предмет на предстоящия евродоклад в началото на следващата година.

Според документа не става дума просто за отсъствие на демократична култура, а за последователно възпроизводство на модела, при който порочни политически влияния се прехвърлят в съдебната власт.  Организациите алармират, че за избор на членове на ВСС дори не се предвижда изслушване, подобно на това с кандидатите за съдебни инспектори.