20 декември: Игнажден - празнично меню

Архив Варна

19-12-2011, 22:54

Снимка:

http://lubopitko-bg.com

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? Намаляваща Луна - периодът е подходящ за пречистване на организма, освобождаване от токсини, шлаки и замърсявания и редукция на теглото. Последен шанс да се включите в коледните пости.

Луната в Скорпион пробужда водната стихия, която балансира, изчиства и охлажда тялото. Необходимо е да се приемат повече течности, но само в случай, че имате добър метаболизъм - отделителните процеси могат да протичат затруднено. Най-важното условие за здравословно хранене обаче, е храната да се приготвя и консумира в добро настроение. Хората през този период стават чувствителни към емоциите, а негативизмът много бързо може да бъде предаден чрез храната и да стане огнище на психосоматика.
През този период продукти като чушките, листните зеленчуци, празът, лукът, чесънът, орехите и пълнозърнестият хляб балансират организма. Желателно е да се избягва храненето във вечерните часове.
25 лунен ден. Всякаква груба и трудно смилаема храна днес трябва да се избягва, особено гъбите. Полезно ще бъде да пиете повече вода. Колкото повече, толкова по-добре - водата ще подпомогне отчистителните процеси в организма ви и ще съдейства за освобождаването на шлаки и замърсявания по естествен път, без неприятни последици. Соковете обаче следва да ограничите - те могат да нарушат киселинния баланс в стомаха.

А Коледа вече чука на вратата и е време да изпробваме някои коледни рецепти. Празник е - Игнажден, и по традиция се меси питка. Приготвя се празнична трапеза, а питката се разчупва едновременно от всички членове на семейството. У когото остане най-голямото парче, той ще носи късмета в дома. Питката трябва да е постна, като тази:

Необходими продукти:

1 кубче мая
400 мл топла вода
1 щипка сол
1 ч.л. захар
около 2-3 с.л. олио
около 1 кг брашно

Пиготвяне:

Маята се размесва с щипка сол и захарта. Налива се топлата вода и се добавят няколко лъжици брашно. Разбърква се хубаво и се оставя за около 15 мин. да шупне. Брашното се пресява в голяма купа и се добавя шупналата мая. Замесва се меко еластично тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Олиото се добавя накрая. Тестото се оформя на топка и се оставя покрито с топла кърпа да втаса около 1 час-трябва да увеличи около два пъти обема си.

Около 1/4 от тестото се отделя и се разделя на 3 равни части. Разточва се на тънки рула, които се сплитат като плитка. Тя се разпределя по стената на тавата за печене. По средата се оформя останалото тесто. В тавата питката се оставя да втаса още половин час. Можете да оформите и украса с част от тестото, например звезди, слънце, гроздове. Пече се на средна фурна на 190 градуса до готовност: трябва хубаво да порозовее и да добие хрупкава коричка. Когато се изпече, се загъва с топла кърпа, която да пропуска изпаренията и се оставя да си обиколи нивата.

По желание можете да поръсите питката със сусам преди да я сложите да се пече във фурната.

Питката е много вкусна, но още по вкусна би била, ако има с какво да я намажем, например с вегетариански

Пастет с орехи и чесън

Необходими продукти:

2 глави чесън
1 ч.ч. сварен зрял фасул
1 ч.ч. счукани орехови ядки
30 мл олио

2-3 с.л. отвара от варенето на фасула
2-3 с.л. зелев сок

Приготвяне:

Свареният фасул се смачква и се претрива през цедка, за да се отстранят люспите. Прибавят се почистеният чесън, счукан със сол на вкус и ореховите ядки. Сместа се разбърква добре. Постепенно се налива олиото, като се бърка непрекъснато. След това се добавят фасулената отвара и зелевият сок. Полученият пастет се разбърква, изсипва се в подходящ съд и се заглажда. По желание може да се украси с кисели краставички или моркови от туршия.

И още нещо вкусно за вечеря -

Пълнени чушки с ориз и праз

Необходими продукти:

4-5 броя средно дебел праз
12-15 сушени чушки
1 ч.ч. ориз
1 с.л Червен пипер
1 ч.ч. доматено пюре
сол
черен пипер
чубрица
сух джоджен
маслини

Приготвяне

Измийте чушките с топла вода и оставете да се накиснат 4-5 минути. Празът нарежете на ситно и запържете до омекване. Прибавете ориза, подправките и 1 чаена чаша топла вода. С така приготвената смес напълнете чушките и подредете в тава. Останалата смес сложете около чушките. Прибавете 2 чаени чаши вода, доматеното пюре и маслините. Задушете във фурната на 200 градуса.

Весел празник!