Българските обичаи за Бъдни вечер

Архив Пловдив

24-12-2011, 11:00

Автор:

Цветелина Йорданова

Всичко от Автора

Несемейните момичета слагат питка под възглавницата и мъжът, който им се присъни ще стане техен съпруг

Часове остават до посрещането на най-светлия християнски празник – Бъдни вечер. Традицията повелява семейството да се събере около масата. Знаем ли обаче всички български обичаи за Бъдни вечер?

Разбира се, някои от нещата е трудно да бъдат спазени заради градския ни начин на живот, но пък други обичаи са повече от любопитни. 

На Бъдни вечер, както знаем всички, се ядат нечетен брой постни ястия – чушки с боб, зелеви сърми с ориз, тиквеник, варено жито, боб яхния, питка, ошав. 

На масата трябва да има също мед и купа с различни плодове и зеленчуци, която символизира плодородието на земята ни. 

Ако имате камина, запалете бъдник и го оставете да гори цяла нощ. Тъй като обаче е по-вероятно да имате парно или електрическа печка, една запалена свещ на масата е достатъчна, за да символизира светлината на празника.

На Бъдни вечер се сяда рано на масата, всичко се сервира едновременно и никой не трябва да се отделя от трапезата, за да не си отделят животни от стадото. 

В съвременен вариант може да го направите, за да не реши шефа ви да отдели част от заплатата ви за собствени нужди. 

Ако все пак трябва да се стане от масата, трябва да го направи най-възрастният човек, който трябва да върви приведен, за да са приведени от зърно житните класове следващата година. 

Питката се разчупва също от най-възрастния човек, като първото парче се поставя пред иконата на Богородица. Останалите парчета се раздават на семейството.

Ако искате да разберете кой ще е бъдещият ви съпруг, можете да сложите парче питка под възглавницата си. Който сънувате – той ще е. 

В полунощ по къщите тръгват коледари. За наша най-голяма радост, все още има места в България, където тази традиция се спазва.

 Коледари стават млади, неженени мъже. Те избират своя предводител – станеник и тръгват по къщите,за да наричат за здраве и плодородие. 

Пеят се специални коледни песни, сурвака се за здраве, а стопаните на къщата даряват коледарите с кравайчета, пари и др. 

Обичаите не свършват до тук. В дните между Коледа и Йордановден (6 януари) не трябва да се прибирате по тъмно, защото след залез излиза караконджули, таласъми и всякакъв сорт същества с лоша репутация. 

Ако все пак ви се наложи, а то ще ви се наложи да излезете по тъмно, трябва да имате в себе си амулет или скилидка чесън. 

Предполагаме, че и червен конец ще свърши работа, за да не предизвиквате недоумение у приятелите си със странната миризма... 

Пожелаваме ви весели празници и ще се радваме да ни разкажете за коледните обичаи там, където живеете.