Днес е Денят на бащата, честито на татковците!

Животът

26-12-2011, 12:17

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. 

Днес е Ден на бащата. Правят се подаръци на бащите и семейството празнува заедно.

Вторият ден на Рождество Христово – 26 декември, Православната църква отбелязва като Събор на Света Богородица. Християнският свят отдава почит на Богородица, майката на Исус Христос.Чества се и паметта на Свети Йосиф Обручник, потомък на цар Давид, съпруг на Дева Мария и земен баща на Христос.

С решение от 1997 г. църковният празник на Свети Йосиф се отбелязва у нас като Ден на бащата.

Честито и на именниците - Йосиф, Давид, Дарко, Дарина.

Съединените щати главната причина, която довежда до основането на празника, е Сонора Смарт Дод, родена в Крестон, Вашингтон. Дъщеря е на ветерана от Гражданската война в САЩ Уилям Джаксон Смарт, който отглежда шест деца в Спокейн, Вашингтон. Сонора Дод е вдъхновена от усилията, които Ана Джарвис полага, за да основе Деня на майката. Въпреки че предлага за дата на празника 5 юни — годишнината от кончината на нейния баща, тя не успява да подготви организаторите навреме и празненството се отлага за третата неделя на юни. Първият Ден на бащата се чества на 19 юни 1910 в Спокейн.

Празникът незабавно получава широка неофицална подкрепа от различни хора, като политика Уилям Дженингс Браян. Президентът Удроу Уилсън лично празнува със своето семейство през 1916 г. Президентът Калвин Кулидж препоръчва празника за национален през 1924 г. А през 1966 президентът Линдън Б. Джонсън решава празникът да се празнува в третата неделя на юни. Празникът е признат за официален през 1972 по време на президента Ричард Никсън.