27 декември: Пилешки рулца и солена тиква с подправки

Архив Варна

26-12-2011, 18:18

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Луна във Водолей, 4 лунен ден

Луната във Водолей днес активизира въздушната стихия, а с нея и движенията и процесите, свързани с перисталтиката, уринирането и дишането. Желателно e да се избягват суровите храни, зърнените храни, рафинираната захар. Подходящи за консумация продукти са зеле, аспержи, целина, маруля, броколи, чушки, леща, боб,  риба, стриди, пълнозърнест хляб, кисело мляко, краве сирене,  пилешко месо
4 лунен ден. В четвърти лунен ден е желателно да се храните до насита, но без излишества. В менюто следва да присъстват повече зеленчуци. Всички растителни храни имат повишено благотворно влияние върху организма, стига да са естествени, включително и билковите чайове.

Днес ще опростим менюто, за да ни остане повечко време за разходки и общуване, тъй като луната във Водолей ще ни предразполага именно към това.
И така набързо да приготми нещо вкусничко :

Пилешки рулца със зеленчукова плънка:

Продукти

4 пилешки гърди
100 г карфиол
100 г броколи
1 морков
1 стрък пресен лук
1 с.л. олио
2 с.л. кашкавал
черен пипер
сол

Приготвяне:

Карфиолът и броколите  се накъсват на розички. Морковът се нарязва на кубчета. Зеленчуците се бланшират във вряща подсолена вода за 7 минути. Отцеждат се. Пилешките гърди се разрязват на две тънки филета и се начукват, подправени със сол и черен пипер. Пълнят се със задушените зеленчуци и се навиват на рула. Закрепват се с клечки за зъби. Поставят се в намазнена тавичка  и се поръсват с настърган кашкавал  Изпичат се при 200 градуса за 30 минути.

и

Солена тиква с подправки

Необходими продукти :

1 кг почистена тиква, най-добре цигулка, нарязана на кубчета
2 с. л. зехтин
1 с. л. масло или маргарин
2 скилидки чесън, смачкани, заедно с люспата
1 с. л. нарязана прясна салвия или 1 ч.л. сушена
1 ч. л. кимион на зърна
1 ч. л. нарязан пресен розмарин или 1/2 ч.л. изсушен
сол на вкус

Притогвяне

Маслото се разтопява заедно със зехтина в голям тиган. Слагат се чесънът и тиквата. Разбъркват се на средно силен огън около 20 мин., докато тиквата се зачерви и омекне.
Прибавят се подправките. След още 3 мин. се посолява, изважда се чесънът и се сервира.

Добър апетит