Барок ехти от Католическата катедрала в Пловдив

Архив Пловдив

30-12-2011, 16:00

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Консортът за старинна музика е основан през 2000 година от Янко Маринов, за да отбележи официалната визита на Н. В. Маргрете ІІ кралица на Дания в България.

Коледен концерт ще се състои тази вечер от 19:30 часа в Католическата катедрала "Св. Йосиф" в Пловдив. Музикантите от консорта за старинна музика Concerto antico и католическата енория са подготвили творби от Бах и Хендел, Дитрих Букстехуде и вдъхновилия ги с виртуозния си италиански стил Антонио Вивалди.
 
В програмата ще прозвучи известният и любим на публиката Kонцерт за две цигулки в ла минор от Антонио Вивалди, църковна кантата, соло композиции за орган и Прелюд от Дитрих Букстехуде. Публиката ще се наслади още на рядко изпълнявана латинска католическа църковна музика от Хендел за глас, две цигулки и басо континуо, части от Месата в си минор от Бах и от ораторията „Израел в Египет” от Хендел.
 
Изпълнителите са Ивайло Данаилов и Звезделина Йорданова – цигулки, Ивайло Донков – тенор, Миглена Павлова – сопран, Станислава Георгиева – континуо и Янко Маринов – орган и континуо ще представят шедьоври от бароковата епоха.
 
Консортът за старинна музика е основан през 2000 година от Янко Маринов, за да отбележи официалната визита на Н. В. Маргрете ІІ кралица на Дания в България. Оттогава ансамбълът има активна концертна дейност, реализира записи и семинари. През Новата година предстои осъществяването на новия музикален проект „Изток – Запад – по пътя на хармонията”.

Входът за концерта е свободен.