Наливаме по-скъпи дизел и газ, от 1 юни и метан

Архив Пловдив

02-01-2012, 11:20

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

С първия ден на 2012 година плащаме по-скъпи нафта и газ, заради влезлия в сила от 1 януари повишен акциз

С първия ден на 2012 година плащаме по-скъпи нафта и газ, заради влезлия в сила от 1 януари повишен акциз. Така дизелът скача с 1,5 стотинки, а като се прибави и ДДС, осреднената цена на дребно се е повишава с 2 стотинки.

По бензиностанциите дизеловото гориво се предлага по 2,51 - 2,52 лв. за литър.

С малко над 4% по искане на „Булгаргаз" поскъпва и синьото гориво за бита и индустрията, но по решение на ДКЕВР повишението няма да се отрази върху цените на парното до края на отоплителния сезон.

От 1 юни, преди началото на летния сезон, заради повишаване на акциза ще поскъпне и метанът. Новият акциз е 1.70 лв. за гигаджаул, от което синьото гориво ще поскъпне с 6-7 стотинки за килограм.

С по-малко ще поскъпне природният газ, използван за отопление. Той ще се облага с 0.2 лв. на гигаджаул, от което цената му за потребителите би трябвало да се увеличи 1 стотинка на литър.

Повишен акциз ще има и при газьола, който се използва като самолетно гориво. За него акцизът трябва да достигнат 630 лв. за 1000 литра, при сегашна ставка от 615 лв., което би трябвало да покачи крайната цена с 1.5 стотинки за литър или с 2 стотинки след добавяне на ДДС и закръглянето.