"Мъжете, които мразеха жените"

Архив Пловдив

03-01-2012, 17:20

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

"Мъжете, които мразеха жените" е определян за добър преразказ на историята.

Предпримиера на скандинавския филм "Мъжете, които мразеха жените" стартира тази вечер в кината "Синема Сити" и "Арена".

Наглед обичаен трилър, ситуиран в изолиран край на Европа -самотен шведски остров, обитаван от фамилия местни богаташи с доста мръсни тайни, едноименният романът на Стиг Ларшон бързо стана сензация както в родната му Швеция и околните скандинавски страни, така и в цяла Европа.  Новият вариант на филма следва плътно скандинавския оригинал. Няма съществени промени нито в историята, нито в нейната прогресия, или пък в основните черти на персонажите. Даниел Крейг е умният, но прецакан от обстоятелствата топжурналист Микаел Блумквист, заплют от всички след като губи съдебен процес за клевета. Точно в този тежък за него момент обаче му отправят предложението да разследва убийство с давност четири десетилетия, при това случило се на далечен шведски остров, заподозряни за което са странните представители на богата шведска фамилия, в която преобладават разврата, пиянството, алчността и нацистките симпатии.

Другият важен човек в заплетения сюжет е младата Лизбет (симпатичната Руни Мара, която обаче не стъпва и на малкия пръст на шведската актриса Нуми Рапас) – предрешена в преднамерено краен готик-пънк стил. Сприхавият й нрав я е довел до убийството на собствения й баща насилник и поставянето й под опеката на държавата. Лизбет обаче тепърва ще трябва да се сблъсква с несправедливостите на живота, преди по стечение на обстоятелствата да стане спътник на Микаел в трудното търсене на истината.

Напрегнат, на места класически трилър със сцени на насилие тук-таме, но повече атмосфера и главоблъсканици, "Мъжете, които мразеха жените" е определян за добър преразказ на историята.

Най-странното в случая е, че самият автор няма възможността да се наслади на успеха на книгата си и всички награди са му връчвани посмъртно. Ларшон умира през 2004, още преди издаването на първата книга от така наречената трилогия "Милениум".