Експерти: Увеличават се работните места в Пловдив и София

Архив Пловдив

04-01-2012, 10:29

Автор:

Мари Милкова

Всичко от Автора

10% от българските работодатели планират съкращения през първите три месеца на годината

10% от българските работодатели планират съкращения през първите три месеца на годината. Всеки седми работодател обаче има намерение да назначи нов служител в началото на новата година.

Очаква се увеличение на работните места в София и Пловдив, сочат прогнозите на голяма фирма за подбор на персонал. На обратния полюс са другите 3 големи региона - Варна, Русе и Бургас, предаде бТВ. Най-много работа ще се предлага в сферата на финансовите услуги, в сектора на електрическите, газовите и ВИК компаниите и в транспортните фирми. През първите месеци на 2012 г. най-трудно работа ще намират миньорите, търговците на едро и дребно и заетите в хотелиерския и ресторантьорския бизнес, сочат още прогнозите. „Тези сектори са най-засегнати, защото за разлика от производството, където могат да се търсят и други пазари, то търговията на дребно е ограничена на нашия пазар. За туризма – също.

Той си е локален пазар, не можем да излезем извън границите на нашата страна”, коментира Георги Костадинов, финансов мениджър в компания за подбор на персонал.