Създадоха виртуален черен дроб

Архив Пловдив

05-01-2012, 14:20

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Европейски учени създадоха "виртуален черен дроб", който да помогне на хирурзите да планират и да осъществяват операции на черен дроб

Европейски учени създадоха "виртуален черен дроб", който да помогне на хирурзите да планират и да осъществяват операции на черен дроб, като им показва с точност размера и местоположението на тумори, съобщиха от Европейската комисия.

Учени и хирурзи от Франция, Германия, Великобритания и Швейцария постигнали пробива в рамките на проекта PASSPORT, който се ползва с европейско финансиране. "Виртуалният черен дроб" е различен за всеки пациент и е изграден чрез снимки, изпратени от рентгенолозите на онлайн службата на PASSPORT.

Благодарение на този механизъм хирурзите могат по-добре да визуализират и локализират евентуални тумори, което им помага да вземат решение дали се налага операция, обяснява Комисията. Хиляди хора умират всяка година от чернодробни болести, най-често от рак или от цироза на черния дроб.

В момента под 50 на сто от пациентите се подлагат на операция по отстраняването на част от увредения орган, която след това да може отново да се възстанови, защото хирурзите не могат да оперират, ако не знаят точно размера и мястото на тази болна част и общото здравословно състояние на пациента. Използването на виртуален черен дроб би трябвало да помогне за увеличаването на този процент.