Вежди Рашидов: Гейовете са най-неприятното съсловие

Архив Пловдив

05-01-2012, 16:30

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Запитан какво търси в живота - голото тяло или..., министърът отговаря: "Аз съм единственият български художник, който няма в творчеството си женска фигура"

"Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа”, заяви министърът на културата Вежди Рашидов пред списание "Биограф".

Той дава коментара си в отговор на въпрос има ли в него нещо бейско по отношение на жените. По този повод той казва още: "Не съм властен човек, но съм силова личност. Обичам жената да носи женската си природа. Не приемам бейското поведение - да искам тя да ми стои диван-чапраз, но държа на морала в поведението и движението на духа. Ненавиждам една жена да прилича на травестит".

Запитан какво търси в живота - голото тяло или..., министърът отговаря: "Аз съм единственият български художник, който няма в творчеството си женска фигура. Явно шекерната фабрика не ми е присърце. Драстичните неща са ме привличали. За мен женският образ не е формула за творчество".

Рашидов обаче разказва, че когато има време, вечер в ателието си прави портрети на хора, които обича - сред тях той изброява Ал Пачино, Джон Ленън и Христо Стоичков.

"Има хора, които ме обичат, има и такива, които ме мразят. Но аз съм казвал крилата фраза, че не съм любовница на целия свят, за да ме обичат всички. Няма да се правя на герой, страх ме е от смъртта. Страх ме е от края на живота, защото бих искал още неща да направя. Да, живее ми се!", прави министърът на културата равносметка за себе си на прага на 60-те си години.