Варненче с рядко заболяване се нуждае спешно от средства за лечение

Мисия Варна

06-01-2012, 16:51

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

4-годишният Богдан е парализиран от рядко и прогресиращо заболяване. Сумата, необходима за лечението му е непосилна за родителите му

13 005 евро са нужни на семейството на 4-годишно варненче, страдащо от рядко и прогресиращо заболяване - каверном на гръбначния мозък след кръвоизлив.

Парите са необходими за лечение в немска клиника, от която са се ангажирали да се заемат със случая. Сумата трябва да бъде събрана възможно най-бързо, тъй като се налага спешна и сложна операция.

Богдан Алексиев е на 4 години и половина от Варна. Дълго чакано и желано дете, доскоро Боби расте здрав, обграден с много любов и внимание. В първите дни на ноември миналата година обаче, внезапно и без видима причина, хлапето започва да се оплаква от болки в кръста и коремчето. Следват множество прегледи и изследвания, които не откриват нищо. Но болките продължават и 3 седмици по-късно, детето се парализира от кръста надолу.

Следват още 4 дни прегледи, хипотези, променящи се диагнози и липса на лечение, докато родителите не решават да направят на свои разноски ядрено-магнитен резонанс. Изследването установява причината – каверном на гръбначния мозък след кръвоизлив.

Причината най-после се изяснява, макар и с месец закъснение, но идва още по-трудната част – кой да лекува Боби, как, кога и къде. Целият декември минава в консултации. Родителите първо се обръщат за съдействие към проф. Бусарски. „Свързахме се, а той ни каза, че е в отпуска и ни върна към колегите си във Варна. Завеждащият неврохирургия във Варна предложи спешна операция. Едновременно с това се свързахме с неврохирург от клиниката в Аугсбург, Германия. Той препоръча операция след около 6 седмици, когато кръвоизливът се абсорбира, а междувременно детето приема медикамента дексаметазон по схема за по-бързо разсейване на кръвоизлива.”

Професор Райнов, неврохирург в Клиника Аугсбург, изпраща и оферта за лечение - 13 005 евро. Малко по-късно идва и становище от детските неврохирурзи във Виена, които също препоръчват изчакване. Започва лечение с дексаметазон.

Своевременно, на 6 декември родителите на Боби подават заявление за финансиране от Фонда за лечение на деца в чужбина. И макар че в регистъра срещу входящия № 995 на Богдан и в момента пише: „насочено за допълнителна консултация”, притесненото семейство получава писмо, което на практика е отказ. Те все пак се съобразяват с препоръката на фонда и водят Боби на преглед при д-р Минкин преди Коледа.

„В негово лице видяхме най-добро отношение, най-изчерпателна информация и ако нямахме други контакти, на него единствено щяхме да се доверим“, разказват родителите. По думите им лекарят настоява за диагностична ангиография, която да бъде направена веднага след новогодишните празници, за да има яснота за операцията. Ангиографията обаче е инвазивно изследване, под пълна упойка и както самият медик предупреждава не винаги е успешно. Междувременно семейството се свързва с още неврохирурзи и всички са единодушни, че интервенция преди да се разсее кръвоизлива е рискована, а евентуална операция трябва да се направи в специализирана клиника за гръбначна неврохирургия с опит в подобни случаи, тъй като са изключително редки.”

За съжаление, лекарите констатират, че случаят на Боби е много сложен и изисква по-комплексно и рисково лечение от предвижданото, което по тяхна преценка не може да бъде извършено в България. Засегнатата област е по-голяма от това, което се вижда на първите снимки.

Поради сложността, екипът от немската клиника не може да състави детайлна калкулация на разходите преди започване на лечението, но със сигурност ще бъде по-скъпо от планираното. Предстои да изготвят становището и да го изпратят до Фонда за лечение в чужбина, но тъй като шестте седмици за изчакване преди операцията изтичат е обявена кампания за набиране на 13 000 евро - сумата по първоначалната оферта на Клиника Аугсбург.

Близките на детето се надяват на спешна реакция за отпускане на средства от Фонда и преразглеждане на случая от Обществения съвет.

Дарителска банкова сметка:
ПроКредит Банк АД
Богдан Живков Алексиев

IBAN: BG13PRCB92301039330619 – в лева
IBAN: BG60PRCB92301439330613 – в евро
BIC: PRCBBGSF

Можете да помогнете на Богдан и като изпратите дарителски SMS с текст на латиница DMS BOGDAN на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и M-Tel). За изпращането на дарителски SMS ще бъдете таксувани с 1,20 лв. с ДДС.

Телефон за връзка с родителите на Богдан:
0896662444 - Павлина Петрова