Пловдив посреща мощите на Витлеемските младенци

Архив Пловдив

08-01-2012, 09:40

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Монасите от манастира „Преп. Йоан Руски” на Касандрийската епархия на Гръцката Православна Църква ще донесат чудотворните мощи, за да имат възможност християните от Пловдив и други градове да се поклонят и благословят от светите младенци.

Пловдивската епархийска църква посреща днес мощите на светите 14 хиляди младенци-мъченици, избити от цар Ирод във Витлеем. Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, свещеници от града и множество деца ще посрещнат светите мощи на 8-и януари от 17.00 часа в митрополитския храм „Св. Марина”.

Монасите от манастира „Преп. Йоан Руски” на Касандрийската епархия на Гръцката Православна Църква ще донесат чудотворните мощи, за да имат възможност християните от Пловдив и други градове да се поклонят и благословят от светите младенци. След пристигането на честните мощи митрополит Николай ще отслужи празнична вечерня, а на следващия ден (понеделник) ще отслужи и Божествена св. литургия от 9.00 ч.  

Мощите ще останат в Пловдив до 16.00 ч. утре, след което ще бъдат занесени в Асеновград в храма „Св. Николай Чудотворец”. До края на седмицата ще могат да ги видят и миряните от Пазарджик, Панагюрище и Сопот.

Счита се, че невръстните мъченици са едни от първите, свързани с идването на Спасителя, но те загиват не заради Христос, а вместо Него, както пише св. Августин.