Семейство пожела данъчно облекчение заради ипотечен кредит

Архив Пловдив

09-01-2012, 16:00

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Само два документа изисква вече НАП при ползване на облекчението за ипотечни кредити, предназначено за млади семейства.

Първата декларация за тази година с искане за данъчно облекчение заради ипотечен кредит бе приета днес в НАП Пловдив. Тя е от семейство от областния град, което за пръв път се възползва от възможността за възстановяване на надвнесен данък.
Само два документа изисква вече НАП при ползване на облекчението за ипотечни кредити, предназначено за млади семейства.

Единият е документ, издаден от банката, отпуснала заема, в който е описан размера на направените лихвени плащания през миналата година.
Вторият формуляр е декларация от втория член в семейството – съпруга или съпругата, че няма да се възползва от преференцията.
Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по кредит, взет за закупуване на жилище.

Със сумата, платена за лихви по заема, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. За да се случи облекчението, трябва да са изпълнени няколко условия: договорът за ипотечния кредит да е подписан от лице, което има граждански брак, а самият брак да е сключен преди договора за кредит и да не е прекратяван към 31 декември на годината, за която се ползва данъчното облекчение. Също така поне единият от двамата съпрузи не трябва да е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за кредит, а ипотекираното жилище следва да е единствено за семейството през данъчната година.  
    
Миналата година от това облекчение в НАП се възползваха 299 млади семейства от област Пловдив