Електронният регистър за ражданията заработи, 150 бебета от Пловдив вписани сутринта

Архив Пловдив

10-01-2012, 12:20

Автор:

Мари Милкова

Всичко от Автора

Електронният регистър за ражданията вече е достъпен на интернет страницата на Министерство на здравеопазването

Електронният регистър за ражданията вече е достъпен на интернет страницата на Министерство на здравеопазването. Така всеки може да види какъв е броят на новородените бебета по области. Само до 11 часа днесв страната са регистрирани 1349 раждания, най-много от тях са извършени в София град – 325, областите Пловдив – 150 и Варна - 92, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство. Най-малко бебета за първите 10 дни на януари са се родили в областите Габрово и Разград - само по 5.

Електронният регистър беше създаден в края на миналата година и струваше 28 000 лева. Заработи официално от 1 януари, тогава обаче само три клиники в София бяха покрили изискванията. Целта е чрез него да се повиши контрола над лечебните заведения и да се осигури максимална сигурност и качество за пациентите в тях. Също така да се помогне за вземането на своевременни управленски решения. Всяка болница с АГ-отделение трябва да подава информация за ражданията до три дни от извършването им. Вписването се осъществява от оторизиран специалист, който носи персонална отговорност за достоверността на данните и влиза в системата с електронен подпис, който се осигурява от съответната болница.

Електронният подпис изпълнява функцията на потребителско име и парола. В регистъра се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето – пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Вписва се кой лекар е водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си.