12 януари: Разтоварващо меню- елда със зеленчуци, салата от моркови и печена тиква

Архив Варна

11-01-2012, 14:33

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система.

Луна в Лъв и Дева - Огнената Луна задейства и стимулира процеси, свързани с обработването и абсорбирането на храната и превръщайки я в енергия.
Метаболизмът е бърз, а преобладаващият огън предполага да намалим горещите храни и твърде лютите и пикантни подправки, солта и мазнините.
През днешния ден е полезно да се яде патладжан, пипер, домати,моркови, цвекло, кафяв ориз, бадеми, орехи, слънчогледово семе,сусам, зърнени храни , растителни масла, ябълки, круши, портокали и смокини. Подходящи подправки са копър, магданоз, джоджен. Почитателите на месото и производните му днес задължително следва да проведат разтоварваща диета и временно да станат вегетарианци.
Във вечерните часове, Луната преминава в Дева- знак който управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.
19 лунен ден. Един от най-опасните дни през месеца, нанасящ преки поражанения върху организма. Възможни са хранителни натравяния. Бъдете внимателни – дори храни с доказан произход могат да ви повлияят зле, ако ги консумирате в лошо настроение и конфликтна среда. Полезно е провеждането на еднодневна разтоварваща диета.

20 лунен ден. През този ден в менюто е позволено всичко, с изключение на птиче месо. Днес също е добре да опитате някакво ново екзотично и необичайно ястие.
Лунният календар предполага да проведем разтоварващ ден утре. Добре би било, ако изцяло се откажем от готвеното и консумираме пресни и печени плодове и зеленчуци, ядки както и много вода и чай. Не всеки обаче може да гладува, затова ще измислим и нещо за онези, на които им е трудно да спазват аскетизъм. Месото категорично следва да изключим, желателно е да се въздържаме от употреба на каквито и да било животински продукти, от пържените и мазни храни също. В ден като днешния зърнените храни са онези които могат да ни дадат чувство за ситост. Много приятникомбинации можем да направим с елда, киноа или булгур. Елда със зеленчуци, би могла да засити и най- големите лакомниици, а и така ще спазим препоръката за нещо необичайно и екзотично.

Необходими продукти

1 ч.ч. елда зелена/сурова
1 глава кромид лук
1 червена чушка
1 морков
1тиквичка,
шепа маслини
подправки - магданоз, босилек, копър

Начин на прииготвяне

Задушават се в олио/зехтин нарязаните зеленчуци, добавят измитата елда и 2,5 ч.ч. вода, солта и подправките. Вари се около 20 минути до почти разпукване на елдата. Стои още 15 минути захлупена и напълно усвояване на водата.
Може да се използва за основно ядене или гарнитура.

Чудесно допълнение към нея е тази Морковена салата

Необходими продукти

моркови (400–500 г)
за дресинга:
50 г бадеми
50 г стафиди
сокът от 1 лимон
2 с. л. зехтин
1 скилидка чесън
1 ч. л. сусамово семе
1/2 ч. л. захар
2 щипки кимион
лют пипер на вкус

Морковите се настъргват на фини ивички.
Дресингът се приготвя, като чесънът се накълцва наситно, смесва се с всички останали съставки и се разбърква добре.Нарязаните моркови се прехвърлят в купа, добавят се стафидите и запечените в сух тиган сусамово семе и бадеми и се заливат с дресинга.

Инеже днес най- важно е да запазим добро разположение на духа, благост и смирение , а гладът може да направи някого агресивен и нервен, нека да смегчив настроението с това традиционно за сезонасладко изкушение- Печена тиква с орехи и мед.

Продукти :

тиква
орехи
сурови белени тиквени семки
кафява захар
мед
канела ( по желание )
индийско орехче ( по желание )
ванилия
растителна мазнина

Приготвяне

Измийте и нарежете тиквата .
Сложете я в тава и поръсете по всяко парченце кафява захар .
В отделен съд смесете орехите , тиквените семки , подправките , меда  ( количеството по желание , но минимум 1 / 2 чаена чаша на средна тава ) и разтопено краве масло ( 60 - 70 грама на средна тава ) .
Разбъркайте плънката и сложете от нея върху всяко парче тиква .
Загрейте фурната на 190 градуса и печете до готовност ( около 40 минути ) .
От време на време поливайте със соса , който се образува по време на печене .
Сервирайте охладена , макар че аз обикновенно не дочаквам да изтине. В нормални дни можете да замените растителното масло с краве, а ако не сте на специален хранителен режим, добавете топка сладолед- ще е още по - вкусно ! :)