Пепа Славчева пред Plovdivutre.bg: Чест е да презентирам Коко Азарян

Архив Пловдив

12-01-2012, 14:03

Снимка:

Личен архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Любителите на Мелпомена и приятелите на големия режисьор ще преживеят заедно един спектакъл на чувства и спомени, а началото ще се постави в 18 часа.

Водещата на "Адрес 4000" Пепа Славчева и Недялко Славов са сигурните персони, които ще представят документалния роман "Ние с Коко, Крикор Азарян отблизо" на 25 януари в книжарница "Форум" в мол "Галерия Пловдив", съобщи за Plovdivutre.bg самата Пепа Славчева. Книгата е посветена на великия български режисьор и е написана от съпругата на покойния театрал – поетесата Валентина Радинска.

Романът вдига завесата и разкрива най-интимните кътчета в душата и спомените на Радинска - последните години на Крикор Азарян, за борбата му с коварната болест, както и за покойния им син Степан. "Датата на представянето на книгата в Пловдив все още не е обявена официално, защото и плакатът за събитието не е готов, но още от сега сме убедени, че ще има огромен интерес от страна на читателите", потвърди управителката на книжарницата Любов Василева.

Един от наи-популярните съвремени писатели Недялко Славов ще поговори цялостно за книгата. "Аз ще обхвана човешката част", уточни авторката на емблематичното пловдивско ток шоу, което 20 години представяше именно човешката изповед. "Валя ме помоли да участвам в представянето на най - личната й книга. Каза ми, че приятелството между нас е и отговорност. За мен е голяма чест да презентирам Коко Азарян. Болестта му ни накара да се опознаем отблизо - моят и нейния съпруг страдаха от бича на 21 век - рак.

Двете се споделяхме, коментирахме, борихме се рамо до рамо за спасяване на живота и любовта си. А с Коко Азарян се познаваме много отдавна. Още от времето когато Цветана Манева, бившата съпруга на моя спътник в живота оператора Николай Пенчев, тя играеше в постановки на Азарян в Пловдив. А после връзката ни доби и други измерения чрез обратите на съдбата", сподели журналистката.

„Ние с Коко, Крикор Азарян отблизо“ е преди всичко документален роман, който съдържа много семейни снимки от личния архив на Азарян, негови фототипни записки, лична и обществена кореспонденция с приятели, институции и с медии, текстове, свалени от аудиозаписи, правени по време на последния му продължителен престой в болницата. Това е своеобразен дневник на твореца и личността Крикор Азарян, воден в любимата му тетрадка. Книгата до такава степен описва в детайли най-съкровените преживявания на Валя и Коко от последните пет годни от неговия земен път, че читателят съзнателно става част от едно пътуване към смъртта, която въпреки жаждата за живот се оказва неизбежна.

„Този разказ всъщност е едно дълго пътуване през любовта и през различните пейзажи на съдбата – понякога прекрасни, понякога – грозни, понякога – дори жестоки. Но само любовта ни помогна да минем през всичко и да го понесем с достойнство“, с тези думи започва своята книга Валентина Радинска.

Любителите на Мелпомена и приятелите на големия режисьор ще преживеят заедно един спектакъл на чувства и спомени, а началото ще се постави в 18 часа.