Ръст на варицела, задава се грипна епидемия

Архив Пловдив

13-01-2012, 09:13

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Грипна епидемия няма, но в Западна Европа има локални нива и до седмица-две ще има повишаване на заболяването и в България.

Ръст на варицела отчитат лекарите в края на ученическата ваканция. Най-често от нея боледуват деца и юноши, които не са прекарали шарката по-рано. По-рядко заболяват възрастни. Обикновено, дори да не е карал варицела, човек е изградил имунитет към заболяването, изтъкна д-р Ангел Кунчев, главен санитарен инспектор, цитиран от ТВ7.

Като цяло това е най-леко протичащата детска шарка и до седмица детето се възстановява. Трябва да внимаваме обаче да не се разчесват пъпките, за да не се заразят с други бактерии, посочи той.

Според него има ваксина, но и спорове дали трябва да се прави. В Европейския съюз 16 страни я предлагат, но у нас тя не е разрешена за внос. Много педиатри и родители считат, че е по-добре по естествен начин децата да изкарат шарката, поясни Ангел Кунчев.

Той добави, че за другите две шарки - морбили и рубеола има ваксина. Те са едни от най-модерните и всички деца с имунизация са защитени, категоричен бе експертът.

Грипна епидемия няма, но в Западна Европа има локални нива и до седмица-две ще има повишаване на заболяването и в България, прогнозира д-р Кунчев.