"Метро" изтегли опасен салам

Архив Пловдив

13-01-2012, 09:33

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Микроорганизмът е най-опасен за хората с отслабена имунна система и може да доведе до развитие на енцефалит и менингит, както и до спонтанни аборти при бременни жени.

Опасни испански салами са залели магазините "Метро" в 11 европейски държави, в това число и България, в началото на годината. У нас вече са изтеглени от търговската мрежа, съобщиха от българския клон на веригата.

Колбасите съдържат опасната бактерия Listeria monocytogenes. Тя може да предизвика стомашно-чревни разстройства, болки в мускулите и ставите, висока температура.

Микроорганизмът е най-опасен за хората с отслабена имунна система и може да доведе до развитие на енцефалит и менингит, както и до спонтанни аборти при бременни жени.

Първото съобщение за опасния салам е постъпило на 3 януари. Оплакали са се клиенти на магазин във Великобритания.

На 6 януари става ясно, че дадените проби са положителни за Listeria monocytogenes и се предприема изтегляне на саламите от всички магазини на веригата. Свалени от щандовете са четири вида колбаси, които са произведени за "Метро" от испанска фирма и се продават като собствената марка "Тапас" на немската компания.

От Българската агенция по безопасност на храните потвърдиха, че информацията е дошла до тях чрез общата система на ЕС на 11 януари.


Българският клон на "Метро" потвърди, че е изтеглил от мрежата си вече опасните колбаси. Това са салама "Чоризо слайс", шунката "Серано слайс", "Серано резерва" и "Трио еспаньол слайс", всички под марката "Тапас".


От “Метро” - България, добавиха, че вече са изпратили имейли на всички свои клиенти, които са закупили опасните салами. Това е възможно, понеже клиентите на веригата пазаруват само ако имат потребителски карти. Българите, закупили опасните стоки, ще бъдат компенсирани срещу издадените им фактури, добавиха от търговската верига.