Чакаме ЕС да защити още шест български деликатеса

Архив Пловдив

13-01-2012, 12:49

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

От Асоциацията на месопреработвателите се надяват да получат отговор до 2014 г. дали тези шест продукта ще бъдат вписани от ЕК.

Нови шест български месни изделия чакат регистрация за географско наименование, след като в края на миналата година Европейската комисия одобри Горнооряховския суджук за оригинална БГ марка.

Другите продукти, които преработвателите искат да бъдат вписани като типично български, са два вида пъстърма, филе „Елена”, роле „Трапезица”, врат „Тракия” и „Панагюрска луканка”, съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на „Тандем“ Кирил Вътев Европейският сертификат може да се даде само на храни с утвърдена марка, тясно свързани със специфичен географски район.

Ако продуктите се регистрират, това може да доведе до леко увеличение на цената им заради гарантираното им качество, обясни Вътев. „Допълнителният разход, който се явява при получаването на такъв сертификат е, че регистрираните по този начин продукти подлежат на системен контрол и проверки, които се заплащат от самия производител", обясни собственикът на „Тандем“.

От Асоциацията на месопреработвателите се надяват да получат отговор до 2014 г. дали тези шест продукта ще бъдат вписани от ЕК. След като се регистрират в ЕС, единствено членовете на сдружението ще имат право да го произвеждат. За нарушителите предвидените санкции са в размер от 1 000 до 5 000 лева. От началото на януари Горнооряховският суджук може да бъде произвеждат само от три фирми. Останалите от два дни вече нямат право да ползват името на продукта.