Испански салам с минингит се продавал в хипермаркет

Новините

13-01-2012, 12:00

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Колбасите били доставени в магазините "метро" в 11 държави. Причиняват разстройство, температура, понякога и аборт

Испански салами, сеещи зараза с минингит, са били масово заредени в магазините "Метро" в 11 държави в началото на годината.

У нас опасните колбаси вече са изтеглени от търговската мрежа.

Европейската комисия съобщи, че колбасите съдържат опасната бактерия Listeria monocytogenes. Тя може да предизвика стомашно-чревни разстройства, болки в мускулите и ставите, висока температура, съобщиха Стандарт нюз и в. "Труд".
Според лекарите микроорганизмът е най-опасен за хората с отслабена имунна система и може да доведе до развитие на енцефалит и менингит, както и до спонтанни аборти при бременни жени.

Първото съобщение за опасния салам е постъпило на 3 януари. Оплакали са се клиенти на магазин във Великобритания.

На 6 януари става ясно, че дадените проби са положителни за Listeria monocytogenes и се предприема изтегляне на саламите от всички магазини на веригата. Свалени от щандовете са четири вида колбаси, които са произведени за "Метро" от испанска фирма и се продават като собствената марка "Тапас" на немската компания.

Българският клон на "Метро" потвърди, че е изтеглил от мрежата си вече опасните колбаси. Това са салама "Чоризо слайс", шунката "Серано слайс", "Серано резерва" и "Трио еспаньол слайс", всички под марката "Тапас".

Преди стоката да бъде изтеглена от магазините у нас, вече са били закупени общо 955 броя от потенциално опасните продукта, уточни пред “Труд” Елена Симеонова, пиар на търговската верига. Тя допълни, че в България информацията за опасния салам е изпратена още на 6 януари и тогава незабавно е започнало изтеглянето на продуктите. Веригата е огласила информацията публично едва в сряда, защото е изчакала Великобритания да я обнародва в Системата за бързо уведомяване за опасни храни на ЕС - RASFF.

От Българската агенция по безопасност на храните потвърдиха, че информацията е дошла до тях чрез общата система на ЕС в сряда.

“Разпоредил съм на всички инспектори проверки във веригите “Метро” за тези испански салами. Досега не са намерени такива”, обясни шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов.

От “Метро” - България, добавиха, че вече са изпратили имейли на всички свои клиенти, които са закупили опасните салами. Това е възможно, понеже клиентите на веригата пазаруват само ако имат потребителски карти. Българите, закупили опасните стоки, ще бъдат компенсирани срещу издадените им фактури, добавиха от търговската верига.

Опасните салами са премахнати в общо 11 държави - Белгия, Нидерландия, Великобритания, Русия, Чехия, Словакия, Унгария, България, Германия, Гърция, Португалия.