Камикадзе причини смъртта на 25 души в Ирак

Архив Пловдив

14-01-2012, 11:40

Автор:

Ирен Лазова

Всичко от Автора

Атентаторът, който се представял за търговец, предлагал закуски на участващите в поклонението шиити, се взривил до полицейски пропускателен пункт

Камикадзе причини смъртта на най-малко 25 души при нападение на религиозна основа в Южен Ирак. Самоубиецът-атентатор помрачи кулминацията на шиитско поклонение, в което участват стотици хиляди богомолци от региона и света, предаде АФП.

Бомбеният удар в покрайнините на град Басра бе осъществен в условията на задълбочаваща се политическа криза в страната, която противопостави воденото от шиитските партии правителство в Багдад с основната коалиция на сунитите. Кървавото нападение повиши напрежението между двете иракски общности по-малко от месец, след като американската армия завърши изтеглянето си.  
Атентатът е поредният изблик на насилие срещу шиитските поклонници, участващи в религиозните чествания след празника Ашура, един от главните в религиозния календар на ислямската секта.

Високопоставен представител на полицията в Басра съобщи, че броят на убитите е 20, а други 15 души са ранени. По информация на медицински източници обаче загиналите са 25, а ранените 40.
Атентаторът, който се представял за търговец, предлагал закуски на участващите в поклонението шиити, се взривил до полицейски пропускателен пункт в близост до шиитско светилище.