72 души от Пловдивска област се освободиха от здравно осигуряване

Архив Пловдив

16-01-2012, 12:14

Автор:

Ирен Лазова

Всичко от Автора

НАП Пловдив припомня, че досега Законът позволяваше освобождаване от здравно осигуряване само за периоди напред във времето. С промяната лицата, които са напуснали България преди 31 декември 2011 година, но не са уведомили за това предварително НАП, ще могат

72 души от Пловдивска област се освободиха от плащане на здравни вноски през последните 2 седмици. Това са жители на региона, на които им предстои дългосрочно заминаване в чужбина или които вече са се установили зад граница и се осигуряват здравно в друга държава.

С промяна в Закона за здравното осигуряване от тази година българските граждани, които са напуснали страната могат да се освободят от плащане на здравноосигурителни вноски и за стари периоди, ако през това време не са живели в България. Освобождаването става с подаването на Декларация по образец, която е публикувана в интернет страницата на НАП www.nap.bg . Тя може да бъде изпратена и от чужбина по пощата или по електронен път с електронен подпис.

НАП Пловдив припомня, че досега Законът позволяваше освобождаване от здравно осигуряване само за периоди напред във времето. С промяната лицата, които са напуснали България преди 31 декември 2011 година, но не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят до края на тази година с подаването на Декларация в териториалната дирекция на НАП по постоянния си адрес в България. Така ще бъдат улеснени всички наши сънародници, които живеят предимно зад граница, но все още се водат задължени към здравната система в нашата страна.
Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg