ВМЗ - Сопот не плаща нито лев за допуснатия взрив в Иганово

Архив Пловдив

18-01-2012, 11:49

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Проверката сочи, че при случая от миналата седмица в пресформата е имало остатъци и при поставянето на новото взривно вещество се е възпроизвело взрив.


Непочистена пресформа е причината за взрива в цеха в Иганово на ВМЗ Сопот, който избухна миналата седмица, е констатацията на Инспекцията по труда в Пловдив,  каза за Plovdivutre.bg дитекторът на инспекцията Атанас Чернаев.

В конкретния случай няма да има санкции за предприятието. Инцидентът, който едва не костваше живота на трима раборника обаче е станал повод за други рутинни проверки на Инспекцията по труда в този цех. Установени са нарушения свързани с безопасността на труда. Не е удостоверена изправността в указания срок на действието и изправността на заземителните и мълниезащитни инсталации.

Удостоверението трябва да се подновява всяка година, а във ВМЗ Сопот не е направено в едногодишния срок, обясни Чернаев. Съставени са констативни протоколи и е започнало административно-наказателно производство, като предстои да бъдат наложени санкции на ръководството.

На базата на съставените актове на предприятието могат да бъдат наложени глоби в размер на 1500 до 15 000 лева. Издадени са и предписания за провеждане на обучения в завода съобразно с изискванията на действаща Наредба от 2009 година.

Проверката сочи, че при случая от миналата седмица в пресформата е имало остатъци и при поставянето на новото взривно вещество се е възпроизвело взрив. Грешката е допусната от работника - неспазване на изискванията на технологичната дисциплина.


Атанас Чернаев поясни, че проверката на Инспекцията на труда е затова дали са допуснати нарушения, свързани с осигуряването на условия на здравословен и безопасен труд. МВР е органът, който осъществява цялостния контрол по Закона за оръжията и боеприпасите, пиротехнически и взривни изделия. Финалното заключение и дали ще има други санкции ще е тяхно, уточни Чернаев.