20 милиона за стадион "Христо Ботев"

Архив Пловдив

18-01-2012, 12:57

Автор:

Цветелин Костов

Всичко от Автора

Мажоритарният собственик на "канарчетата", банкерът Цветан Василев, ще вложи около 20 милиона лева, за да превърне съоръжението в истинско бижу.

Пловдивският Ботев представи идейния проект за пълна реконструкция на стадион "Христо Ботев". Презентацията се състоя в Заседателната зала на Общинския съвет в град Пловдив. Новото съоръжение ще бъде Трета категория по изискванията на УЕФА и ще може да приема международни мачове.

Мажоритарният собственик на "канарчетата", банкерът Цветан Василев, ще вложи около 20 милиона лева, за да превърне съоръжението в истинско бижу. Проектът трябва да бъде завършен до края на 2014 година. След реновирането капацитетът на стадиона ще бъде 18 хиялди седящи места.

Във ВИП-зоната ще могат да бъдат настанявани до 120 човека. Покритието на трибуните ще бъде 80%. Предвидено са 807 паркоместа за леки автомобили, както и шест за автобуси. Добре познатата у нас фирма "Онтарио Спорт" ще се погрижи за подмяната на тревната настилка. Размерът на игрището ще бъде 68х105 метра.

На презентацията на проекта присъства ръководството на пловдивския клуб, зам. кметът на града Георги Титюков, председателят на Общински съвет Илко Николов и фенове.

"Уверен съм, че това ще бъда мандатът на спортните обекти в Пловдив", заяви с усмивка Титюков. Той и изпълнителният директор на "канарчетата" Ангел Палийски изразиха благодарността си към собственика на клуба. Благодарение на Цветан Василев град Пловдив и България ще се сдобият с европейски стадион.

"Искам дебело да подчертая, че този проект ще бъде изпълнен. Той е готов да бъде внесен в Община Пловдив. Очакваме само строително разрешително от местната власт", заяви Палийски.

Ремонтните дейности ще започнат веднага след 1/4-финалния мач на Ботев (Пд) с хита в "А" група Лудогорец (Разград). Те ще протекат на четири етапа. Първият стартира през март и трябва да приключи до лятото. Той е насочен към Източната трибуна на стадион "Христо Ботев". Причината за това е от новия сезон съоръжението да отговаря на изискванията на Лицензионната комисия. А докато трае реновирането, тимът ще играе мачовете си на "Беркут" в Брестник.

След завършването на трибуната ще стартират и останалите етапи. Стадионът ще бъде обезопасен, за да може Ботев да домакинства на него, докато траят ремонтните дейности. Целият преоц ще приключи с подобряването на Сектор "А", където е официалната ложа. Той ще бъде на четири нива. На първото ще има 4 спортни зали. Предвидено е и специално място за музей на Ботев (Пд).