Махат незаконни гаражи в „Централен”

Архив Пловдив

18-01-2012, 14:25

Автор:

Екатерина Първанова

Всичко от Автора

Вече е готов регистърът на всички метални гаражи на територията на района – 850 от тях са законни, освен тях са преброени и 221, поставени без разрешения.

Близо 24 хил. лв. просрочени наеми за гаражи бяха събрани само за три дни в район „Централен”, съобщи кметът Райна Петрова.

Вече е готов регистърът на всички метални гаражи на територията на района – 850 от тях са законни, освен тях са преброени и 221, поставени без разрешения.

Ще бъдем безкомпромисни и ще премахнем не само всички незаконни съоръжения, но и тези от законните, които не са спазили точно издадените схеми за разположение или чиито собственици не си плащат редовно наемите, добави Петрова.

Отстраняването, за което се предвиждат 6 хил. лв., може да стане едва след приемането на бюджета, но в районната администрация вече подготвят необходимата документация – констативни протоколи и заповеди. На мястото но вдигнатите гаражи ще се изградят паркоместа. Подобрението на инфраструктурата по квартали и микрорайони ще зависи доколко собствениците на намиращите се в тях метални клетки за амтомобили редовно си плащат наемите.

Няма да издаваме нови разрешителни за гаражи, не им е мястото в центъра на града, за пореден път припомни Райна Петрова.




                             Улици и градинки влизат в регистър

       
Зелените площи в „Централен” ще бъдат обхванати в регистър с всичките свои подробности – междублокови пространства, градинки, пътеките в тях и осветеността им. Разпореждането на районния кмет Райна Петрова вече се изпълнява.

Регистърът се съставя на базата на карти за всеки квартал и ще дава яснота коя зелена площ с каква площ е, с кои улици граничи и кои граждани обслужва. Ще се включват и дейностите, необходими за поддръжка – окопаване, косене, поливане и почистване, които ще се предоставят на общинското предприятие „Градини и паркове”.

Подготвени са писма до всички домоуправители на етажна собственост в района, с които им се припомнят техните задължения по наредбата за опазване на околната среда в определените от закона за устройство на територията прилежащи на жилищата им площи. Ще бъдем максимално конкретни колко точно метра е съответната прилежаща площ, уточни Петрова. Кметството ще продължи поетапно със собствени средства и по проекти да облагородява междублоковите пространства, но ще разчита и на съдействието на гражданите, обясни тя.

По поръка на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев до двайсета дни ще е готов и регистърът за улиците в района. Започнем ли ремонтни дейности на едно място, ще правим всичко докрай – пътна настилка, тротоари и осветление, така че за години напред да няма проблеми там, разказа Райна Петрова. Междувременно се актуализира списъкът на опасните сгради, като в него се прави точно описание на собствеността – държавна, общински, частна или смесена.