Погребаха Гърция на македонски карнавал, Атина беснее

Архив Пловдив

19-01-2012, 16:03

Автор:

Калоян Калев

Всичко от Автора

В протестна нота на гръцкото външно министерство, връчена на македонската страна, проявата се определя като "провокативна" и "обидна" за Гърция.

Атина протестира пред Скопие по повод организиран наскоро карнавал в македонското село Вевчани, на който участниците извършили символично "погребение на Гърция", писа в. "Та неа".

В протестна нота на гръцкото външно министерство, връчена на македонската страна, проявата се определя като "провокативна" и "обидна" за Гърция. В нея се подчертава фактът, че на въпросния карнавал, организиран на 13 и 14 януари с държавна субсидия и открит от македонския министър на културата, е било пресъздадено "погребението на Гърция", в което участниците носели дрехи с отпетачатани на тях географски карти с иредентистко съдържание и "звездата от Вергина" и запалили гръцкото национално знаме.

В документа се изтъква още, че македонското външно министерство официално не е осъдило карнавала, а напротив - проявата е била определена от културния министър на страната като "диамант на македонската традиция".