„Луди Млади” пресъздават Бабинден в "Тракия"

Архив Пловдив

21-01-2012, 08:10

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Какви са обичаите и обредите на Бабинден, един от големите народни женски празници с корени още в праславянски времена, ще пресъздадат танцьорите от „Луди Млади” в ж.к. Тракия в Пловдив.

Какви са обичаите и обредите на Бабинден, един от големите народни женски празници с корени още в праславянски времена, ще пресъздадат танцьорите от „Луди Млади” в ж.к. Тракия в Пловдив. Момчетата и момичетата от школата за народни танци, екипът на Търговски център „Форум Тракия” канят всички да се включат във веселбата. Празникът започва в 11.30 часа, на 21 януари /събота/, на 3-ия етаж във „Форум Тракия”.

На 21 януари се празнува по стар стил Бабинден – през този ден се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките, посветен е и на младите невести, които са раждали.

Тъй като 21 януари е Денят на родилната помощ Центърът за бременни жени в ДКЦ-1 също ще се включи в празника, организиран от екипа на „Форум Тракия”. „Всички бивши курсистки са добре дошли в приятната и уютна обстановка”, каза председателят на центъра Антоанета Борисова.

"Мили момичета и момчета, много искам да се видим, да се похвалите с рожбите си, да се видите и с други майки от курсовете. Денят на родилната помощ и Бабинден е добър повод за това. На 3-ия етаж във „Форум Тракия” има и детски център, както и зала, свободна от цигарен дим”.