10 000 българчета напират за студенти в Англия

Архив Пловдив

23-01-2012, 16:00

Автор:

Мари Милкова

Всичко от Автора

От 2012 г. таксите в британските университети се увеличават от 3700 на 9000 лири годишно 

От 2007 г. се увеличава броят на българските кандидат-студенти във Великобритания. През 2011 г. почти 10 000 българи се записаха в британски университети, от тях над 9000 са приети за бакалаври, обяви Благовеста Евтимова - експерт в консултантска къща за обучение в чужбина.

 

От 2012 г. таксите в британските университети се увеличават от 3700 на 9000 лири годишно за бакалавърските програми.  Въпреки това обаче не е имало отлив на български кандидати, посочи експертът.

И занапред Великобритания ще отпуска държавни кредити, които да покриват пълната такса за обучение. Това означава, че всеки български кандидат-студент може да подаде документи и да бъде финансиран за плащането на учебната си такса. Студентите ще връщат кредита след като завършат и започнат работа в цял свят, а не само във Великобритания, и имат минимален годишен доход 21 000 лири, обясни Евтимова.

Що се отнася до Шотландия кандидатстването засега е на сляпо, тъй като правителството на страната ще обяви таксите за бакалаври между март и май 2012-а.

Сега уверениятаса , че ще се запазят приоритетните бакалавърски такси - 1800 лири годишно за европейските студенти, както и че те ще могат да се покриват със субсидии, ако кандидатите завършат в срок и с добър успех.

 

След Великобритания Холандия е сред най-търсените страни от българските кандидат-студенти, защото там също се предлагат много програми на английски език, каза експертът Кристина Семковска.

Кандидатстването в холандските университети е започнало през октомври 2011 г. и ще продължи до май-юни 2012-а. През миналата година българските студенти в Холандия са 1450 души и това е една от най-големите групи от чужди студенти в страната, коментира експертът.

Заради затегнатия от холандското правителство режим за работа спрямо българските и румънските студенти, много е важно занапред нашите кандидати да се ориентират към университети, които предлагат големи възможности за стажове и практики в международни компании, отбеляза Семковска. Тя съобщи, че таксата във висшите училища в Холандия за бакалаври за 2012/2013 година е 1771 евро.

 

Българските кандидат-студенти проявяват голям интерес и към висшето образование в Дания и Швеция, където няма такси, а се предлагат и програми на английски език.  Добри възможности за българските студенти се предлагали и в университетите на Германия, защото в повечето провинции на страната са отменени таксите за обучение, а месечната издръжка на студент е 600-700 евро.