Без Пловдив няма волейбол! Не и женски такъв

Архив Пловдив

25-01-2012, 10:15

Снимка:

Клубен сайт

Автор:

Васил Хаджийски

Всичко от Автора

Днес Марица има задачата да извърши онова, което ЛукОйл стори в българския баскетбол, когато той беше на дъното - да го издърпа напред.

В българския спорт се случва нещо знаково, което странно защо медиите отминават с лека ръка. За първи път от много години насам, родният волейбол е поставен на картата "Пловдив". Поне женския. Без Марица, днес родното първенство щеше да е най-обикновено нискоразрядно мероприятие, чиято единствена цел е момичетата да поддържат фигурите си. Финансови проблеми накараха столичните мастодонти Левски и ЦСКА да предприемат рестриктивни мерки, които удариха по класата на отбора. Локомотив и Академик съвсем изчезнаха. На Славия пък се наложи да си обединява отбора с...университет, за да оцелее.

Благодарение обаче на феномена Марица, женският волейбол я кара някак. Казвам "феномен", защото пловдивският клуб днес върши наистина апостолска работа. Дори Левски-Сиконко от най-силните му години не е изглеждал толкова подреден, толкова близък до Европа. Във времена, когато дори отбори от футболната "А" група като Светкавица нямат клубен сайт, този на Марица функционира на пълни обороти. На пръв поглед това не е кой знае какво. Да, в Европа, където тези неща са задължителни е така. Но тук дори този дребен детайл говори за нивото на работа в Марица. Затова няма нищо странно, че "жълто-сините" единствени си позволиха тази година да си покажат носа в Европа. Е, смачкаха им го бързо, но догодина със сигурност ще е различно.

Днес Марица има задачата да извърши онова, което ЛукОйл стори в българския баскетбол, когато той беше на дъното - да го издърпа напред. В един момент всички започнаха да копират клуба на Вальо Златев, да искат да вървят и те нагоре и играта се съживи. Клубният ни женски волейбол в момента също е на дъното. И пътят нагоре за него тръгва от Пловдив. Видя се и на турнира за купата на България, спечелен безапелационно от момичетата на Иван Петков. Марица е с класа над всички като спортно-технически показатели и с десет класи по отношение на организацията. Та това е единственият отбор в елита със сериозен спонсор! С ясно изразена клубна структура - бизнесменът Илия Динков дава парите, директорът Стоян Гунчев ги харчи. Няма посредници, няма комисионери. Има резултати.

И сега на ход е общината. По изборите много политически сили обещаха на Пловдив спортна зала. Такава трябва и за да се развива проекта "Марица". Очевидно е, че той се разраства със сериозни темпове и утре на отбора ще му е тяхно във физкултурния салон, в който вдигна купата на България. Което е срамно и за Пловдив като град. Не може единственият отбор-шампион на Фелибето, да е натикан в мазето. И то при положение, че зала "Строител" от години се руши. Винаги има начин да се намери компромисно решение и тя отново да е онзи познат дом на волейбола, на баскетбола. Защото напролет, когато стане волейболна столица на България, когато Марица вдигне титлата, Пловдив ще е пред унизителната ситуация да няма къде да посрещне шампионките.