Пловдив приема семинар за стандарта на стоките

Архив Пловдив

25-01-2012, 11:52

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Стандартите са универсалният език, на който говорим всички. Той е необходим на производители, потребители, учени, доставчици, държавни власти и неправителствени организации навсякъде по света.

Българският институт за стандартизация (БИС) организира двудневен общ информационен семинар в Пловдив в хотел "Санкт Петербург", съобщиха за Plovdivutre.bg. Темата е "Стандартите – път към успех на Общия европейски пазар", а началото на проявата е утре от 10 часа. Експерите от БИС ще представят дейността на института. Презентациите ще запознаят участниците с ползата от стандартите, с правилата и процедурите в стандартизацията, услугите и възможностите, които предлага БИС.

Събитието е в изпълнение на проект “Усъвършенстване на системата за стандартизация в България”, финансиран по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г. ” Семинарът ще се проведе съвместно с лектори от националната инфраструктура по качество - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Българския институт по метрология (БИМ).

Думата "стандарт" се използва за всичко – от храната в чинията до качеството на живот. Наистина стандартите са навсякъде, но те не са кухи думи. Това са документи, които показват правила, указания и характеристики за обща и многократна употреба.

Стандартите са универсалният език, на който говорим всички. Той е необходим на производители, потребители, учени, доставчици, държавни власти и неправителствени организации навсякъде по света. Почти няма област, в която стандартите са безмълвни, защото те се грижат за нашата сигурност, безопасност и бъдеще.

Доказателство за универсалния език на стандартите е Обедина Европа. Свободното движение на стоки и услуги е една от основните свободи на Европейския съюз. Един европейски стандарт заменя 31 различни национални такива и създава достъп до пазара на над 500 милиона потребители.
Уеднаквяването на българските национални стандарти с европейските е едно от важните условия за осигуряване достъпа на българските стоки до европейските пазари.