Две високи сгради се сринаха в Рио де Жанейро

Новините

26-01-2012, 12:28

Снимка:

Reuters

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Смята се, че причината за рухването е конструктивен проблем, очевидци обаче твърдят, че са чули експлозия.

Две многоетажни сгради са рухнали снощи в центъра на Рио де Жанейро. Най-малко четирима души са ранени, а неизвестен брой хора са затрупани под развалините им, съобщи кметът на града Едуардо Паес, цитиран от Франс прес.

Първоначално телевизия "Глобо нюз" съобщи, че жертвите са единайсет, позовавайки се на информация на Гражданска защита. Кметът на Рио уточни, че са се сринали две сгради, една на двайсет и друга на десет етажа. Засега четирима души са приети в болница, но има хора под отломките. Данните за тях обаче са противоречиви, допълни кметът.

Двете бизнес сгради се намират близо до Общинския театър на площад "Синеландия" - исторически квартал на Рио, който денем е много оживен, но вечер е безлюден.

Все още не е ясно каква е причината за рухването на двете здания. Очевидци твърдят, че е имало експлозия, а кметът допуска, че може да става дума за конструктивен проблем.

На мястото има планина от отломки, всичко е покрито с дебел пласт прах. Пристигнали са десетки пожарникари и спасители от Гражданска защита. Тридесет души от съседна сграда са изведени невредими от пожарникарите. Петима работници също успели да се спасят.

20-етажната бизнес сграда, в което имало много адвокатски кантори, вечер се опразвала. Между трети и девети етаж се извършвали ремонтни работи. Рухнала е и съседната десететажна сграда.

Един работник е заседнал сам в един от асансьорите. Чух експлозия и асансьорът, който се намираше на 9-ия етаж, падна, казал той за АФП по мобилния си телефон и допълнил, че няма въздух и диша трудно, тъй като има дим.