ШОК! Албания ни изпревари в здравеопазването

Архив Пловдив

30-01-2012, 16:54

Автор:

Мария Зверева

Всичко от Автора

Страната ни е на 30 място по показател качество на живот от 35 страни, като ни изпреварват дори страни, които не са членове на ЕС като Сърбия и Черна гора, а по показателя качество на здравеопазването пред нас е и Албания

Страната ни е на 30 място по показател качество на живот от 35 страни, като ни изпреварват дори страни, които не са членове на ЕС като Сърбия и Черна гора, а по показателя качество на здравеопазването пред нас е и Албания. Това  показва индексът на настигането www.TheCatchUpIndex.eu, който отчита нивото на сближаване сред 35 страни в Европа – 27-те страни членки на ЕС плюс кандидатите за членство, съобщи Mediapool.

Индексът на настигането измерва и сравнява страните по 47 индикатора, разделени в четири категории – икономика, качество на живот, демокрация и управление и цели да отговори на въпроса до каква степен новите страни членки от Централна и Източна Европа (ЕС10) са настигнали “старите”.

Общо страната ни е на 28-о място от 35 страни, като пред нас е Хърватска, която предстои да стане член на ЕС през 2013 г. Страната ни има по-лошо качество на живот, отколкото икономическите показатели предполагат, посочи Ася Кавръкова от Институт “Отворено общество” по време на форум “Пет години членство на България в ЕС и конкурентоспособността на българската икономика” организиран от Центъра за икономическо развитие и Европейската комисия. Спрямо показателите си 35-те страни могат да бъдат разделени условно на шест клъстера.

Начело в класацията е Люксембург заедно със северните страни – Швеция, Норвегия, Холандия, Дания и Финландия. България е в предпоследната пета група в компанията на балканските страни - Хърватска, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония. Индексът на настигането показва, че новата разделителна линия в Европа минава през Виена по оста Северозапад - Югоизток, посочи Кавръкова.

В сферата на икономиката плюсовете за страната ни са ниското ниво на държавен дълг и относително високо ниво на заетост спрямо средните за ЕС.

Минусите са за липсата на пътища, а по показателя енергиен интензитет България има дори нула, посочи Кавръкова. Според нея се наблюдава интересна зависимост между нивото на държавния дълг и управлението на дадена страна. По-ниското ниво на държавен дълг в България се дължи на ниското ниво на добро управление, показва анализът на индикаторите според Кавръкова. Тя даде за пример Белгия, където нивото на държавен дълг е огромно в сравнение с България, но и нивото на управление е много по-добро от нашето.

Според изследване на Центъра за икономическо развитие само макроикономическата стабилност не е достатъчна за конкурентоспособността на българската икономика.Страната ни трябва да направи решителни стъпки по отношение на институции, инфраструктура и иновации, както и в сферата на образованието.

През 2011 г. България е отстъпила с три места до 74-о от 142 страни в индекса за глобална конкурентоспособност спрямо година по-рано. Този индекс измерва 12 индикатора. Предимствата на България са макроикономическата стабилност, данъчната политика и внедряването на иновативни решения. Най-големите проблеми пред бизнеса са недостатъчно ефективната съдебна система, корупцията, административният капацитет и влошаващото се качество на работната сила, показва изследването.