Ромпой поиска втори фронт срещу кризата

Архив Пловдив

30-01-2012, 17:02

Автор:

Ирен Лазова

Всичко от Автора

Срещата на върха на ЕС в Брюксел, свикана по инициатива на президента на ЕС Херман ван Ромпой, започна повече от оптимистично

Срещата на върха на ЕС в Брюксел, свикана по инициатива на президента на ЕС Херман ван Ромпой, започна повече от оптимистично. Той призова за откриването на "втори фронт" срещу продължаващата за трета поредна година тежка дългова криза на еврозоната и за приемането на пакет от мерки за ускоряване на икономическия растеж на Европейския съюз.

В кулоарите на заседанието е станало ясно, че ЕС е готов да отпусне 82 млрд. евро за стимулиране темповете на ръста и за създаването на нови работни места, от неизползваните фондове от единния бюджет на ЕС за периода 2007-2013 година.

Част от отделените средства ще отидат за създаването за кредитирането на малкия и средния бизнес в страните от ЕС. Едновременно с това на срещата на върха ще продължи работата за стабилизиране на финансовия пазар в еврозоната. По време на срещата ще бъде обсъден Бюджетния пакт, който цели да укрепи финансовата основа на еврозоната чрез подобряване на фискалната дисциплина на страните членки.

ЕС се надява, че този документ ще бъде подписан днес в Брюксел възможно от по-голямата част от лидерите в ЕС. Засега само Великобритания и Полша отказват да приемат документа.